Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Školné není v zájmu společnosti

Téměř každý ekonom vám bez váhání potvrdí, že zdravá a vzdělaná společnost je základem fungujícího a prosperujícího státu. Problematika školného hýbe českou politickou scénou již od samého vzniku naší mladé demokracie.

Školné je v poímém rozporu se zájmy sociálni vyrovnaného a spravedlivého státu.Pravda.sk

Už od poloviny devadesátých let se konzervativní pravicové síly snaží přesunout část výdajů na občany, mezi těmito plánovanými poplatky nechybí právě zmiňované školné. Jeho zavedení je dlouhodobě jedním z pilířů volebního programu ODS.Argumentů k takovému drastickému kroku mají ekonomové z Jánského vršku dostatek, školský systém podle nich nemůže dlouhodobě vydržet zátěž dotací na studenty. Ušetřené prostředky po zavedení školného by se prý daly dobře využít na zlepšení kvality výuky (nejen) na vysokých školách. Přenesení plateb na studenty by, podle nich, navíc „očistilo“ školy od notorických povalečů a studentů, kteří si studia neváží (pomiňme otázku, zda někdo z nás takové studenty někdy viděl).

„Soudruzi z ODS“ však dělají chybu.

V současné chvíli ani v nejmenším neplatí tvrzení pravicových politiků, že studium vysoké školy je v České republice bezplatné. Studenti bez pravidelného výdělku si musí hradit ubytování a pomůcky, o stravě a všemožných dalších výdajích ani nemluvě. Stará ekonomická pravda o promarněné příležitosti platí v tomto případě dvojnásob. Student, který by mohl místo studia pracovat kupříkladu na poště, přijde v důsledku promarnění této příležitosti minimálně o čtvrt milionu korun výdělku. Stále vám připadá studium na vysoké škole bezplatné?

Jistě, zastánci školného slibují, že školné bude možné splácet po ukončení studia. I tato varianta je však nepřijatelná. Absolventi univerzit mají po získání titulu naprosto jiné starosti, než je splácení dluhů. Na krku mají čerstvě založené rodiny, obtížné shánění zaměstnání a nezřídka i různé hypotéky.

Není navíc pravda, že stát z „bezplatného“ studia nic nemá. Na daních od občanů s vysokoškolským titulem vybere daleko víc, než dostane od obyvatel s nižším vzděláním. Prostředky, které stát vynaloží na studenty vysokých škol, se vrátí do státní kasy. Odvažuji se dokonce tvrdit, že stát na vysokoškolácích bohatě vydělá. Pokud by tedy ODS zavedla školné na univerzitách, nechá si od studentů zaplatit dvakrát, jednou na školném, podruhé na daních. Že tento fakt konzervativcům nevadí, to už víme od ledna roku 2008. Od této doby platí občané dvojí poplatky za lékaře, stát si totiž „namastí“ kapsu na povinném zdravotním pojištění, jako bonus ještě dostane třicet korun za každé jednotlivé vyšetření.

Dostáváme se k poslednímu, neméně důležitému nedostatku školného. Ne každá rodina má v České republice dostatek prostředků k tomu, aby poslala svá dítka na zpoplatněné studium. Vždy totiž hrozí, že dítě nedostuduje a bude muset zaplatit za studium, které však bylo jen ztrátou času. Známe české vysoké školství, důvodů k vyhození studenta se najde vždy dostatek. V tomto případě přechází nepsaná povinnost platby i na rodiče, protože jejich potomek je v tuto chvíli bez prostředků a logicky se obrací na své rodiče.

Pokud shrneme všechna pozitiva a negativa zavedení školného na českých univerzitách, docházíme k závěru, že školné je v přímém rozporu se zájmy sociálně vyrovnaného a spravedlivého státu. Splnění tohoto bodu programu by naši společnost vrátilo do 19. století, kdy bylo sice otevřené všem, ale reálně dostupné pouze elitám.

Nedovolme proto, aby „velkou zdravotnickou loupež“ v režii občanských demokratů následovala i ta vysokoškolská.

Není to v našem zájmu.

Autor: Radek Hlaváček | středa 16.12.2009 13:30 | karma článku: 17,28 | přečteno: 1352x
  • Další články autora

Radek Hlaváček

Není poražených

Jen několik dnů uběhlo od klíčového hlasování o vyslovení důvěry kabinetu Jiřího Rusnoka a to, co bylo ještě před několika měsíci pouhým snem velké části české společnosti, se pravděpodobně stane realitou a k předčasným volbám bychom měli zamířit v říjnu nebo v listopadu tohoto roku. Dovoluji si tvrdit, že po nedávných událostech není poražených, ale pouze vítězů.

11.8.2013 v 16:40 | Karma: 9,09 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Jako sociální demokraté bychom měli říct ne spolupráci s komunisty

Za těch více jak sto třicet let existence se sociální demokracie s komunisty nespočetněkrát utkala v soubojích o přízeň levicových voličů a i samotné místo na slunci. Vítězství střídaly porážky, tu zatím největší a doposavad poslední z roku 1948, během které sociální demokracie selhala jako strážný pes demokracie, následovaly čtyři desítky let zákazu a poroby „uvědomělejšími“ soudruhy. V dnešní době bychom si my, sociální demokraté všech věkových kategorií, neměli uvědomovat pouze ty „pro“ v otázce spolupráce s komunisty, ale i „proti“ a nikdy bychom neměli podlehnout iluzi, že komunisté jsou naši spojenci. Nikdy nebyli a nikdy nebudou!

7.11.2012 v 11:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Multikulturalismus a nemocná společnost

Kritické zhodnocení současné snahy o odmítnutí zdánlivě nefunkční multikulturní společnosti. Píše se podzim roku 2010 a německá kancléřka Angela Merkelová na setkání s mladými křesťanskými demokraty pronáší projev, který se možná jednou bude citovat v učebnicích dějepisu. Zřejmě jako první představitelka některého ze západních demokratických států přiznala, že alespoň v Německu pokus o vytvoření multikulturní společnosti selhal.

16.12.2010 v 12:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Co pro mě znamená pojem občanská společnost - esej

Esej na téma občanské společnosti a současné situace ve světě. Existuje dnes něco na způsob občanské společnosti, nebo to, co za ni dnes považujeme, je spíše součást mainstreamu, který bezmezně podporuje současný systém? Existuje vůbec něco lepšího než svět, ve kterém žijeme?

13.12.2010 v 17:40 | Karma: 9,16 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Přestaňme podněcovat třídní nenávist

Současná předvolební kampaň vyostřuje domnělý souboj „na život a na smrt“ mezi různými skupinami občanů České republiky. Jde o součást negativní kampaně, která běží nepřetržitě už od nástupu Jiřího Paroubka do funkce ministerského předsedy v roce 2005 a ovzduší ve společnosti škodí více, než cokoliv jiného.

29.3.2010 v 11:55 | Karma: 41,59 | Přečteno: 8319x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám