Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Quo vadis, homo egalitus? aneb krátce o ČSSD

Podle průzkumů veřejného mínění by v současné chvíli parlamentní volby s přehledem až deseti procent vyhrála sociální demokracie. Jde o jakousi premiéru, vždyť poprvé od listopadu 1989 existuje reálná šance účasti komunistů na sestavování vlády. Česká společnost dlouhodobě tíhne k levici, pravicová část populace bije na poplach. Máme důvod se bát o osud demokratické společnosti? Co vlastně můžeme čekat od vlády ČSSD, která by poprvé v historii České republiky nezávisela na hlasech středových stran?

Zprofanovaná idea?
Internetové stránky České strany sociálně demokratické nabízejí tři různé volební programy a to krátkodobý, střednědobý a dlouhodobý. Prvně jmenovaný zaměřuje na čtyřleté volební období a má být pro moderní voliče směrodatný, neřkuli zdaleka nejdůležitější vzhledem k nadcházejícím volbám. Slibuje například zvýšení platu státním zaměstnancům nebo zrušení třicetikorunového poplatku. Občas se na plakátech objeví i některý bod ze střednědobého programu, který se většinou skládá z bohužel bezobsažných slibů s platností tak maximálně do horizontu deseti let. Může to být třeba reorganizace armády nebo zlepšení kvality lékařské péče. Pro věrné voliče je nejzajímavějším dlouhodobý volební program ČSSD, který poodhaluje některé cíle, které si moderní socialisté vytyčili.

Socialismus. Pro mnoho občanů takřka vulgární a do hlav tisíckrát vtloukané slovo. Pro levicové politiky však stále cílem jejich snažení. Idea socialismu nezemřela, to ji jen moderní levicoví politici liberálního střihu po zkušenostech s komunistickým experimentem přetavili v ideál pro jednadvacáté století. Nazývá se demokratický socialismus.

Tato vznešená myšlenka vychází z tezí německého sociálnědemokratického předáka Karla Kautského, který se vydal po první světové válce střední cestou mezi bolševismem a takzvaným pravicovým revizionismem. Moderní levicové strany si z jeho učení odnášejí zejména touhu po „odstranění každého druhu vykořisťování a útlaku, zaměřeného proti jakékoliv třídě, straně, pohlaví nebo rase“.

Jak toho však chtějí lidé v čele ČSSD dosáhnout?

Progresivní daň jako všelék

Cílem současné sociální demokracie je tedy nastolení demokratického socialismu. Prvním krokem by mělo být znovuzavedení progresivní daně, kterou pravice zrušila během tohoto volebního období. Samotný volební program ČSSD se snaží progresivní daňovou sazbu obhájit. „Spravedlivou a vyváženou daňovou soustavu považujeme za jeden z účinných nástrojů sociálně demokratické politiky omezování sociální nerovnosti, vzniklé nerovnoměrným rozdělováním společenského bohatství, a za výraz snahy o posílení sociální soudržnosti,“ píše se v dokumentu.

Samotní politici zůstávají ještě o něco tajemnější. O dlouhodobém programu sociální demokracie se odhodlal Jiří Paroubek promluvit až na březnovém sjezdu na pražském Výstavišti. „Je to historická výzva a příležitost pro naši stranu,“ prohlásil předseda ČSSD o krizi, „jak tematizovat koncepty sociální spravedlnosti, solidarity, ochrany sociálně slabších a potřebných, důstojného života pro všechny, progresivního zdanění a s tím související mírou rozdělování, která by na úkor úzké skupiny nejbohatších prospěla všem, mimo jiné také středním vrstvám.

V praxi by tyto myšlenky mohly podle politologů znamenat významné redukce reforem, které se podařilo protlačit sněmovnou během vlády kabinetu Mirka Topolánka. A Jiří Paroubek jim dává za pravdu. „Říkám naprosto jednoznačně, že získáme-li vládní výkonnou moc, pak s oporou krajů všechny otevřené i lstivě zastírané útoky na model sociálního státu nejen odrazíme, ale všechna jeho narušení zcela nekompromisně zkorigujeme,“ uvedl pro Český rozhlas v lednu letošního roku v reakci na plánovaná opatření Národní ekonomické rady vlády.

Rusko jako spojenec
Opětovný nástup sociální demokracie může v nejzazším případě vyústit v přehodnocení české bezpečnostní a zahraniční politiky, zejména pak v kontextu boje proti radaru. Ten ČSSD rozpoutala společně s komunisty a některými zelenými poslanci v létě 2007 a dodnes se staví k projektu negativně. Korunu tomuto téměř protiamerickému přístupu nasadil sociálnědemokratický poslanec Václav Šlajs, který na počátku května tohoto roku uveřejnil v Právu krátký článek „870 mrtvých varuje aneb Radar ještě nezabezpečí mír“. Silně dezinformační a normalizačně laděný text nabádá k odmítavému postoji k „americké militantní administrativě“ a jako varování předkládá Američanům účet za osm stovek obětí bombardování Plzně v závěru války.

Orientace části sociální demokracie na Rusko se naplno projevila v minulém roce, kdy byl do Lidového domu pozván ruský generál Jevgenij Bužinskij. Jako důvod kontroverzní návštěvy uvedla mluvčí ČSSD Květa Kočová zájem některých členů sociální demokracie o názory zahraničních odpůrců radaru. Skrytým důvodem mohl však být i skrytý vnitřní boj jednotlivých frakcí sociální demokracie. Tento tah měl být podle Lidových novin iniciován stínovým ministrem Petrem Hulínským, namířen pak proti ikoně ČSSD, předsedovi Jiřímu Paroubkovi.

Strašák Jiří Paroubek
Mnoho západních politologů si po celé dvacáté století kladlo zásadní otázku. Volí občan tvář, nebo stranu? V případě sociální demokracie nastává s touto otázkou spojený problém. Vhozením volebního lístku hlasujeme pro socialisty, nebo pro paroubkismus? Současný předseda ČSSD totiž ztělesňuje sociální demokracii ve vší její síle i všech jejích slabinách, po něm pojmenovaný styl vládnutí představuje v čiré podobě.

"V jeho případě vzniklo individuální osobní vládnutí jednoho člověka nad vládou i nad jeho politickou stranou,“ řekl do médií v létě 2006 prezident Václav Klaus. Podle něj byl Jiří Paroubek prvním politikem, který zemi doopravdy vládnul. „U sebe samotného jsem byl proti tomu, aby se používala slova, že mám moc nebo že vládnu. Vždy jsem říkal, že mám významný vliv, a mohu tak mnoho věcí ovlivnit,“ srovnával Václav Klaus sebe a ideového protivníka z řad levice.

Žádný jiný politik po roce 1989 navíc nevyvolal takové množství emocí, jako Jiří Paroubek. Nebyl žádným benjamínkem sociální demokracie, jako tomu bylo v případě Stanislava Grosse. K premiérskému křeslu přišel téměř jak slepý k houslím poté, co koaliční vláda podala v dubnu 2005 demisi po odhalení nesrovnalostí ohledně koupě Grossova bytu na pražském Barrandově. Během několika málo týdnů se proslavil brutálním zákrokem proti CzechTeku, populistickým rozhazováním a kontroverzními výroky o svých politických protivnících.

Problematický byl také jeho vztah k tradičně separovaným komunistům. „Umím si to představit za pět nebo devět let,“ prohlásil o vládní spolupráci s krajní levicí po jmenování premiérem, „komunisti už tuhle zemi nikdy neovládnou. Myslím, že se z nich dělá úplně zbytečný strašák,“ neopomněl pak dodat. A svá slova dodržel. Pomstil se koaličním partnerům za rozdmýchání vládní krize, kterou vyvolali kvůli Grossově kauze. Fakticky během posledního roku do řádných voleb ovládl společně s komunisty sněmovnu a KDU-ČSL prakticky vytlačil z vládní koalice.

Volební porážka v létě 2006 poslala sociální demokracii po osmi letech opět do opozice. Na rozdíl od ODS se však odmítla s touto rolí smířit a zůstat jen tichou alternativou v parlamentu. Kontroverzním projevem po oznámení volebních výsledků Jiří Paroubek odstartoval dva a půl roku trvající ofenzívu levice proti vládě Mirka Topolánka, která vyústila v březnu 2009 ve vyslovení nedůvěry. Z reforem dokázali socialisté udělat v očích veřejnosti asociální triky občanských demokratů, jakákoliv konstruktivní debata byla v parlamentu ukončena takřka zákopovou válku mezi dvěma největšími stranami.

Paradoxně to Jiřímu Paroubkovi a jeho (záměrně užívám přivlastňovacího zájmena) sociální demokracii neuškodilo, ba naopak. Stranické preference utěšeně rostou, volební vítězství by dle názoru většiny expertů mohla socialistům vyfouknout už jen náhoda.

Chybu udělali soudruzi z Lidového domu jinde.

Krizi populismem řešit nelze
Pastelkovné a podobné rozhazovačné kampaně odsoudily už v době Paroubkovy vlády sociální demokracii k obrovským problémům. Všechny socialistické strany v zahraničí řeší stejný problém – kde vzít peníze na levicové „řešení“ krize, které výrazně preferuje látání následků před hledáním příčin. Jiří Paroubek rozhodně ve státní kase nenalezne po květnových volbách dostatek prostředků, aby utáhl stát  při pokračující krizi, chtě nechtě bude proto muset sáhnout po některých drastických opatřeních.

Z rozhazovačného populisty se bude muset stát alespoň na chvíli státník. To s sebou přinese výrazné snížení preferencí sociální demokracie a síly se opět po několika letech vyrovnají. Pravice nebude poražena na hlavu, demokracie přežije.

Idea demokratického socialismu však také.

Autor: Radek Hlaváček | úterý 5.1.2010 21:50 | karma článku: 29,17 | přečteno: 4996x
  • Další články autora

Radek Hlaváček

Není poražených

Jen několik dnů uběhlo od klíčového hlasování o vyslovení důvěry kabinetu Jiřího Rusnoka a to, co bylo ještě před několika měsíci pouhým snem velké části české společnosti, se pravděpodobně stane realitou a k předčasným volbám bychom měli zamířit v říjnu nebo v listopadu tohoto roku. Dovoluji si tvrdit, že po nedávných událostech není poražených, ale pouze vítězů.

11.8.2013 v 16:40 | Karma: 9,09 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Jako sociální demokraté bychom měli říct ne spolupráci s komunisty

Za těch více jak sto třicet let existence se sociální demokracie s komunisty nespočetněkrát utkala v soubojích o přízeň levicových voličů a i samotné místo na slunci. Vítězství střídaly porážky, tu zatím největší a doposavad poslední z roku 1948, během které sociální demokracie selhala jako strážný pes demokracie, následovaly čtyři desítky let zákazu a poroby „uvědomělejšími“ soudruhy. V dnešní době bychom si my, sociální demokraté všech věkových kategorií, neměli uvědomovat pouze ty „pro“ v otázce spolupráce s komunisty, ale i „proti“ a nikdy bychom neměli podlehnout iluzi, že komunisté jsou naši spojenci. Nikdy nebyli a nikdy nebudou!

7.11.2012 v 11:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Multikulturalismus a nemocná společnost

Kritické zhodnocení současné snahy o odmítnutí zdánlivě nefunkční multikulturní společnosti. Píše se podzim roku 2010 a německá kancléřka Angela Merkelová na setkání s mladými křesťanskými demokraty pronáší projev, který se možná jednou bude citovat v učebnicích dějepisu. Zřejmě jako první představitelka některého ze západních demokratických států přiznala, že alespoň v Německu pokus o vytvoření multikulturní společnosti selhal.

16.12.2010 v 12:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Co pro mě znamená pojem občanská společnost - esej

Esej na téma občanské společnosti a současné situace ve světě. Existuje dnes něco na způsob občanské společnosti, nebo to, co za ni dnes považujeme, je spíše součást mainstreamu, který bezmezně podporuje současný systém? Existuje vůbec něco lepšího než svět, ve kterém žijeme?

13.12.2010 v 17:40 | Karma: 9,16 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Přestaňme podněcovat třídní nenávist

Současná předvolební kampaň vyostřuje domnělý souboj „na život a na smrt“ mezi různými skupinami občanů České republiky. Jde o součást negativní kampaně, která běží nepřetržitě už od nástupu Jiřího Paroubka do funkce ministerského předsedy v roce 2005 a ovzduší ve společnosti škodí více, než cokoliv jiného.

29.3.2010 v 11:55 | Karma: 41,59 | Přečteno: 8319x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Krátce o současnosti a budoucnosti české pravice

O tom, že se česká pravice nachází v období těžké ideové a personální krize, není pochyb. Po (ne)vyhraných volbách v létě 2006 se sice poprvé po deseti letech podařilo pravici zformovat vládu (byť s velkou prodlevou), ale stejně jako v roce 1996 závisela ve velké míře pouze a jedině na libovůli sociální demokracie. Už po hlasování o důvěře bylo jasné, že tato vláda leží a běží na dobré náladě dvou levicových přeběhlíků a neposlušného křídla Strany Zelených, v případě rebelie těchto slabých článků pak na Jiřím Paroubkovi, respektive na schopnosti Mirka Topolánka dohodnout se s opozicí.

25.3.2010 v 22:36 | Karma: 12,19 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Jedině sjednocená Evropa je zárukou míru

Stovky a tisíce stránek už byly popsány o ekonomickém zázraku zvaném Evropská unie, přední analytici a ekonomové se již několik desítek let předhánějí ve chvále sjednoceného a svobodného trhu, který Brusel svým členům nabízí. Je to bezpochyby pravda, navzdory tvrzení zarytých euroskeptiků a samozvaných všeználků Česká republika na vstupu do Evropské unie vydělala.

11.1.2010 v 14:35 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1430x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Benešovy dekrety a odsun jsou ostudou našeho státu

Nemůžu souhlasit se všeobecným názorem, že vyhnání (termín vysídlení se mi jeví notně eufemisticky) našich německých spoluobčanů, které proběhlo po skončení druhé světové války, bylo nevyhnutelné, natož pak humánně provedené. Ačkoliv odsun definitivně vyřešil problematiku integrace našich německých spoluobčanů v rámci republiky a obyvatelé Sudet se v průběhu let 1933 až 1939 podíleli na rozbití Československé republiky, nelze tyto argumenty považovat za směrodatné.

7.1.2010 v 14:15 | Karma: 25,79 | Přečteno: 3435x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Esej: Demokracie za třicet korun

Když generace mých rodičů a prarodičů stála na Václavském náměstí a zvonila klíči, nebyl jsem ještě ani na světě. Do demokracie jsem se narodil a už mi asi nikdo z podvědomí nevykrojí pocit, že svoboda projevu a politického názoru je něčím, co zde bylo odjakživa. Po dvacetileté zkušenosti si však Češi musí položit zásadní otázku - k čemu bylo dvacet let svobody?

6.1.2010 v 22:23 | Karma: 28,11 | Přečteno: 3114x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Školné není v zájmu společnosti

Téměř každý ekonom vám bez váhání potvrdí, že zdravá a vzdělaná společnost je základem fungujícího a prosperujícího státu. Problematika školného hýbe českou politickou scénou již od samého vzniku naší mladé demokracie.

16.12.2009 v 13:30 | Karma: 17,28 | Přečteno: 1352x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Podzim je za námi a hle, jak se nám "sešívá" sportovní žurnalistika

Kamarád se mě před nedávnem zeptal na zajímavou otázku. Je úspěšnější ten tým, který drží mistrovský titul a Český pohár a v polovině soutěže je druhý, nebo ten, který utržil rekordní českou prohru v rámci Ligy mistrů a v polovině soutěže je první? Jistě, jde i o jiné věci - o disciplínu na hřišti, fotbalovou krásu, úspěchy v evropských soutěžích apod., ale míra, jakou domácí tisk protěžuje "vršovické", je neúnosná.

28.12.2007 v 22:06 | Karma: 12,73 | Přečteno: 1189x | Sport

Radek Hlaváček

Je dobrým krokem usmíření se s komunisty?

Prezident Klaus před nedávnem prohlásil, že je proti komunismu, nikoliv však proti KSČM. Před kontroverzními prezidentskými volbami si tak rýpnul do citlivého místa polistopadové společnosti. Československá politická špička nevyužila záhy po pádu totalitního režimu šanci na jakékoliv vypořádání se s komunistickou stranou. Podle pana prezidenta je každý pokus o reparát v současné chvíli spíše k smíchu. Dovolím si také se k tématu skromně vyjádřit.

25.12.2007 v 19:43 | Karma: 16,86 | Přečteno: 1622x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Uzavřený kruh politického výběru

Rezignace a bezmoc. Často jediné emoce, na které se vzhledem k politické scéně vzmůžou voliči. Před necelými dvěma lety proběhly parlamentní volby, které skončily nejhůře, jak jen bylo možné - remízou, která stát předurčila k dalšímu balancování nad propastí nestability.

23.12.2007 v 11:15 | Karma: 13,59 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Proč říct ne vládní reformě zdravotnictví

Už jen několik dní zbývá do slavnostní (nebo smuteční?) premiéry takzvané vládní "reformy zdravotnictví". Ačkoliv stojí jen na dvou hlasech přeběhlíků a obsahuje řadu nepřesností a kontroverzních pasáží, ani Ústavní soud nemohl zatáhnout za záchrannou brzdu. Od prvního ledna si budeme přitahovat opasky...

22.12.2007 v 13:52 | Karma: 20,67 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Mělo by se náboženství vyučovat na školách?

Evropská společnost se od konce druhé světové války sekularizovala. V zemích východní Evropy byl tento jev radikálnější, po revolucích následovalo tvrdé potírání církve jakožto konkurenta komunistickým stranám. Ze škol "zmizela" nejen prvorepubliková historie, ale také důležitá fakta o křesťanství a náboženském sebeurčení. Měli bychom to na počátku 21. století změnit?

1.8.2007 v 19:00 | Karma: 16,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Tour du Dopage?

Tak nám skončila Tour, paní Müllerová, povzdychl by si dobrý voják Švejk a složil noviny. Žádné nadšení, žádný obdiv. Kde je ten starý závod, který bavil všude, kde se lidé zajímali o cyklistiku, kde je úcta ke sportovcům, kteří celý den šlapou do pedálů a perou se o žlutý trikot?

30.7.2007 v 8:00 | Karma: 9,35 | Přečteno: 951x | Diskuse| Sport

Radek Hlaváček

Mediální scéna je příliš malá

Vzhledem k tomu, že se o česká tištěná média a zpravodajství obecně zajímám, nemůžu přehlédnout věc pro čtenáře, ale i novináře nemilou - vzhledem k nepočetnosti obyvatelstva naší země, nedostatečné znalosti cizích jazyků mezi čtenářstvem (vysvětlím níže) a juvenilním stavu většiny žurnalistického osazenstva se stále plácáme na malém rybníčku.

20.7.2007 v 15:03 | Karma: 12,40 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Média

Radek Hlaváček

Liberecký trapas a (Ne)zmar v Intertotu

Český fotbal se už částečně otřepal z korupčních kauz a špatných výkonů národní reprezentace a tu přišlo léto, kdy se má rozhodnout o tom, kam český fotbal za uplynulý rok došel. Dokáže se letos postavit evropským celkům tak, jako se dokázala například Sparta, která uhrávala pravidelně relativně ucházející výsledky v rámci Ligy mistrů? Dostane se Slavia konečně do miliónové soutěže? Liberec možná naznačil, že to opět nebude slavné...

19.7.2007 v 14:11 | Karma: 13,48 | Přečteno: 2028x | Diskuse| Sport

Radek Hlaváček

Vzpomeňme na Španělsko

Před 71 lety padly první výstřely dnes opomíjené a přesto pro evropský kontinent obrovsky důležité občanské války ve Španělsku. Ideály a emoce po několika měsících nahradily ideologie, nad Iberským poloostrovem se zatáhly mraky mezinárodní intervence a ze Španělska se stala střelnice mocností...

18.7.2007 v 23:00 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Nedělejme z Jiřího Paroubka strašáka

Když jsem před více jak rokem postával na demonstraci proti komunistům na Letné, pociťoval jsem dvojí odpor. Jeden, klasicky pochopitelný, byl namířen proti samotné rudé straně, která nejprve v Rusku a poté i v naší zemi zavedla totalitní režim a teror. Druhý směřoval proti osobě Jiřího Paroubka, který zrovna v té době ztělesňoval možnost návratů starých časů. Ale nepřeháněli jsme a nepřeháníme to trochu?

17.7.2007 v 23:16 | Karma: 16,12 | Přečteno: 1600x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám