Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Esej: Demokracie za třicet korun

Když generace mých rodičů a prarodičů stála na Václavském náměstí a zvonila klíči, nebyl jsem ještě ani na světě. Do demokracie jsem se narodil a už mi asi nikdo z podvědomí nevykrojí pocit, že svoboda projevu a politického názoru je něčím, co zde bylo odjakživa. Po dvacetileté zkušenosti si však Češi musí položit zásadní otázku - k čemu bylo dvacet let svobody?

Od listopadu 1989 uplynulo dvacet let - právi tolik, aby bylo na pooadu dne hodnotit naši mladou demokracii.

Svoboda znamená zodpovědnost. To je důvod, proč se jí většina z nás obává.“ - George Bernard Shaw

Pamatuji se, že jsem vyrůstal na Klausovi se Zemanem v komiksu Zelený Raoul, vhazoval za rodiče lístky do volebních uren a každou neděli poslouchal politické debaty v televizi. Užíval jsem si, že jsem první generace dětí, která nezažila totalitní režim, a poslední, která od svých rodičů uslyší o diktatuře proletariátu z první ruky.

Česká svoboda letos vstoupila do dvacátého léta života. Je zde důvod slavit, nebo bude lepší s oslavami počkat až na opravdovou dospělost? V porovnání s ostatními státy západního světa je naše demokracie stále ještě mladá, jedná se téměř o batole. Na druhou stranu je důležité si uvědomit, že první republika, pro mnohé stále vzor vyspělé demokracie, se dvaceti let ani nedožila.

Jaká je tato mladá dívka, která své dvacetiny slaví v době ekonomické a zčásti i morální krize? Jaká bude její budoucnost ve světě, který se v posledních dvaceti letech změnil k nepoznání? Nejprve je potřeba otevřít album zašlých fotografií z dob, kdy byla česká demokracie ještě dítětem.

Obraz první: ideály a ideje prvotních let
Při podrobnějším zkoumání událostí po Sametové revoluci musíme konstatovat, že se ideály listopadu 1989 v první polovině 90. let velmi rychle vytratily. Názorově rozmělněné Občanské fórum brzy po revoluci nahradily strany západoevropského střihu, které se z jednotlivých myšlenkových proudů listopadové a federativní éry vyčlenily. Václav Havel, bezpochyby hlavní symbol listopadového převratu, se stal prezidentem a jeho vliv na každodenní politiku se umenšil. Nárůst moci naopak zaznamenaly proudy profesionálních politiků z řad lidí, které revoluce vyzvedla až na samý vrchol nově utvořené pyramidy. Intelektuálové ustoupili do pozadí a skončilo první období české demokracie.

Příchodem Občanské demokratické strany začalo období idejí. Demokracie bylo podle parlamentních stran již dosaženo, ústavní zákony schváleny a federace rozbita. Nyní bylo na pořadu dne přetvořit stát ku obrazu svému. Každá parlamentní strana má svůj vlastní náhled na význam slova svoboda, prvního pokusu o dokončení procesu liberalizace České republiky se chopila ODS v čele s Václavem Klausem.

Vrcholné období liberalizace přichází s takzvanou kupónovou privatizací. Lidé si byli ochotni utáhnout opasky díky příslibu, že pár let relativní stagnace bude po určité době nahrazeno prosperujícím obdobím, během kterého doženeme západoevropské státy. Rychle a překvapivě nabytá svoboda vedla některé skupiny obyvatelstva k tomu, že těmto vzdušným zámkům uvěřili, byli stále plní ideálů a touhy po lepších zítřcích. Jiné skupiny rychle využily nedostatků v české legislativě a dosáhly pohádkového bohatství. Nastal velký mejdan první poloviny 90. let.

Dříve státní podniky byly bleskově prodány soukromníkům, kteří často ani nevěděli, jakou zodpovědnost do svých rukou dostali. Tisíce lidí se nadchly možností laciného výdělku a mohutně investovaly do podílových fondů, které nabízely astronomické zisky v horizontu několika let. Znechucení ze čtyřiceti let komunistické diktatury si voliči vybíjeli na levici obecně, pravicové strany získávaly dlouhodobě vysoké podíly ve volbách a myšlenky na jakoukoliv regulaci trhů byly brány pomalu jako kacířské a revizionistické.

Po velkém mejdanu ale přichází nepříjemný stav, obecně zvaný kocovina.

Obraz druhý: kocovina české demokracie
Vývoj ve druhé polovině 90. let ukázal, že to se svobodou nebude tak snadné. Podílové fondy a malé banky se hroutily jako domečky z karet, lidé přicházeli o své úspory a jestřábi českého průmyslu často stanuli před soudem za daňové podvody a zpronevěry. Během osmi let dokázala pravice zprofanovat termín „ekonomická svoboda“ a zostudit liberalismus jako takový.

Na tahu byla levice. Voliči ztratili víru v neregulovaný trh a dali svoji důvěru postupně v letech 1996 – 1998 mohutně posilující straně Miloše Zemana. Dalších osm let zde vládla sociální demokracie, která sice vrátila víru lidí v ekonomiku státu (hrubý domácí produkt rostl rekordním tempem), zničila však důvěru v politiku obecně.

Stačí zmínit tři jména: Kavan, Svoboda, Gross.

Česká veřejnost nabyla v 90. letech dojmu, že pravicové strany létají na mráčku podvodníků z řad průmyslových magnátů. Za vlády sociální demokracie se k tomu přidal pocit, že i levicové strany jsou propojeny s lumpy. Stanislav Gross se dostal na samotný parnas moci, ani to mu však nestačilo a snažil se navíc z nabyté moci vytěžit co nejvíce. Neuvědomil si, stejně jako mnoho dalších politiků, že se situace oproti létům devadesátým změnila. Nad čím média a veřejnost zamhouřila oči tehdy, nebylo už v době puberty naší demokracie tolerováno.

Mnoho občanů si uvědomilo, že největším nebezpečím pro demokratický stát nejsou extremistické strany a hrozba návratu totalitního režimu, ale samotní politici a korupce. Jakmile v rozhodování veřejných činitelů hrají roli peníze, je samotný princip demokracie pošlapán a nastupuje elitářský režim, na který nemají obyčejní lidé jakýkoliv vliv. Stanislav Gross se nedopustil nikterak ohavného zločinu, jednoduše jenom nedokázal vysvětlit původ peněz, za které si pořídil luxusní byt.

Od chvíle, kdy Gross podává na jaře 2005 demisi, můžeme mluvit o konci druhé fáze vývoje České republiky. Politici dokázali během šestnácti let naprosto zničit svoji pověst v očích veřejnosti. Díky Grossově kauze dnes jakékoliv podezřelé chování ústavních činitelů vyvolává spekulace o jejich zkorumpovanosti a prolhanosti. Lidé ztratili v březnu 2005 poslední zbytky víry ve slušnost politiků a utužil se jejich pocit, že lumpy a podvodníky let devadesátých nahradili neschopní korupčníci z řad sociální demokracie.

V žádném případě však přehlídka figurek české demokracie neskončila. Na řadu přichází třetí část programu - populisté.

Obraz třetí: populismus jako třetí cesta
Dnešní společnost je dvacet let po revoluci formována především populistickým chováním parlamentních stran. Jak řekl Winston Churchill: „Největším argumentem proti demokracii je pětiminutový rozhovor s voličem.“ Už to nejsou ani ideály, ani ideje, které formují chování politiků. Průzkum veřejného mínění je pro parlamentní elitu tím nejdůležitějším ukazatelem v rozhodování. Mezi partajemi neexistuje relevantní diskuse, z politiky se téměř vytratily argumenty. Stále více politiků se snaží těžit z prázdných hesel a vyčpělých afér. Kolikrát se levicoví politici uchýlí ke kritice kupónové privatizace, tolikrát jim to pravicoví lídři vrací v podobě údajné hrozby návratu komunistické totality.

Nejvýraznějším symbolem populismu jsou třicetikorunové poplatky u lékaře, které musí čeští pacienti platit od ledna 2008. Ačkoliv se strany víceméně shodly na potřebě upravit systém jejich vybírání a ukázalo se, že jsou esenciální součástí ozdravení českého zdravotnictví, stále se jako přízrak táhnou všemi možnými stranickými materiály sociální demokracie. Není se čemu divit, ze třiceti korun se navzdory snaze ministra Julínka stal symbol posledních let – symbol „velké zdravotnické loupeže“ a takzvané Topolánkovy vlády. Sociální demokraté se jako správní populisté okamžitě chopili příležitosti a z pravice díky třiceti korunám udělali fackovací panáky.

Rukojmím politiků jsou i Benešovy dekrety. Dvacet let po pádu železné opony Česká republika stále udržuje při životě zákonná opatření, které fakticky amnestují masové vrahy a zloděje a kryjí bezpráví, učiněné na bezbranném obyvatelstvu. Dokud bude v naší zemi existovat podobný zákon, nelze mluvit o demokracii a svobodě, protože jsme po komunistické diktatuře přejali jeden ze stěžejních zákonů. Zde opět úřaduje populismus. Mnoho občanů stále vidí v Benešových dekretech důkaz českého vítězství nad nacismem, někteří samozřejmě také právní normu, která jim přiznává majetky, zabavené našim německým spoluobčanům.

Parlamentní elita České republiky se dvacet let po revoluci naučila nebezpečnému zlozvyku. Díky bezbřehému populismu vyhrávat jedny volby za druhými. Jde však o život na dluh. Politici se svými projevy bez obsahu a gesty bez významu potápějí stále hlouběji. Snižující se volební účast a v poslední době již pravidelný úspěch nových stran (které však nakonec skončí ve stejném bahně jako ostatní partaje) je jenom předehrou změn, které politickou scénu čekají v dalších letech.

Dvacet let svobody k čemu?
Společnost si na tu naší svobodu zvykla. Máme právo volební, kdy je náš hlas započítán do demokraticky vedených voleb bez nebezpečí zfalšování, existují práva svobodného projevu a shromažďování, které nám umožňují bez obav vyjádřit svůj názor. Každý rok cestujeme do zahraničí bez nutnosti prokázat se výjezdní doložkou, zpátky můžeme kromě drog dovézt téměř cokoliv. Nikdo nám do bytů neinstaluje štěnice a jakýkoliv spor s jiným občanem můžeme vyřešit poměrně bez problému u soudu.

Známý citát z Orwellovy knihy 1984 říká: „Svoboda znamená svobodně prohlásit, že dvě a dvě jsou čtyři. Jestliže toto je dáno, všechno ostatní z toho vyplyne.“ Tak tomu ale není, protože svoboda není žádným finálním stavem společnosti, svoboda se neustále vyvíjí a tato rovnice je potřeba pouze pro tu základní svobodu, se kterou se ale nesmíme spokojit.

Svoboda se snoubí se slušností, kterou naše společnost postrádá. Příkladem jsou například svazky Státní bezpečnosti, které téměř každý měsíc kdosi otevře a vyhrabe z nich nicneříkající hlášení, která o občanu A (který je mimochodem mediálně známý a vážený) říkají v principu asi to, že přislíbil nějakému příslušníku spolupráci. Nikdo se občana A neptá na to, jak to tehdy ve skutečnosti bylo. Možná, že občana B svými hlášeními poškodil, možná také ne. Elementární slušnost by v demokratické zemi velela věc přezkoumat, v České republice to však takto nefunguje.

Dalším příkladem budiž jakási diktatura reklamy. Propagandistické masáže, kterými totalitní komunistický režim své občany pronásledoval, nezmizely, jen se transformovaly v propagandu prostřednictvím reklam. Již to není tyranská garnitura, která ovlivňuje myšlení občanů, nyní jsou to reklamní agentury, nadnárodní korporace a jejich marketingová oddělení. Ať si to přiznáme nebo ne, jsme rukojmími globalizace a podprahové reklamy. Jsme ochotni konzumovat nezdravě za menší peníz, ale jsme ochotni si připlatit za pochybnou kvalitu, kterou zakrývá známá (potažmo prestižní) etiketa. Důkazem tohoto jevu budiž dokumentární snímek Víta Klusáka a Filipa Remundy nazvaný příznačně Český sen. Každý by si při sledování tohoto dokumentu měl uvědomit, že svoboda projevu kterou jsme nabyli, je vykoupena nesvobodou rozhodování v supermarketu.

A hned v závěsu za marketingem komerčním útočí marketing politický. Volební štáby politických stran se nezabývají otázkou, jak přitažlivě a srozumitelně přiblížit občanům svůj volební program, nýbrž hledají způsob, jak zdiskreditovat a zostudit své oponenty. Na čelná místa kandidátních listin nejsou prosazováni zkušení a schopní lídři, ale mediálně „prodatelné“ tváře s nulovou či pochybnou politickou minulostí.

Demokracie jako bohatství
Poslední dobou se jistě mnohým obyvatelům honí hlavou myšlenka na budoucnost. Přežije česká demokracie dalších dvacet let? Nebude zničena další vlnou federalizace Evropské unie či extremismem, kterému v poslední době dopřává sluchu stále více spoluobčanů?

Je důležité si zvyknout na turbulentní změny ve společnosti, které ve velké míře přicházejí zvenku. Pro mnohé to je problém, po čtyřicet let byla hranice státu obehnána dráty a my jsme si tu pěstovali jakousi českou kulturu v atmosféře strachu a normalizační „nehybnosti“. Chovali jsme se všichni stejně, nikdo víceméně nevybočoval. Tento přístup jsme si víceméně udrželi i během devadesátých let, kdy se společnost ještě stále uzavírala před vnějším světem.

Češi si po staletí žili na svém malém území uprostřed Evropy, nikam neexpandovali, na kolonizaci vlastního území si dokonce přizvali své německé sousedy. Vždy se nejvíce strachovali o to, aby se v evropském kontextu neztratili, aby si udrželi svoji národní identitu. Známý citát předního nacistického činitele říká, že Češi se dají ohnout, nikoliv však zlomit. Je to pravda. Kdykoliv jsme se ocitli v ohrožení, použili jsme krunýř, který nás zatím nikdy nezklamal.

V současné chvíli už si nemusíme chránit samotné bytí, musíme se však připravit na ochranu práv, kterých jsme v průběhu let od Listopadu dosáhli. Tím v žádném případě nemyslím ochranu proti nařízením Evropské unie, kterou se výše zmínění populisté často ohánějí. Mluvím o ochraně proti extremismu a populismu, které jsou společně s korupcí největšími nepřáteli naší mladé demokracie.

Nesmíme dovolit, aby třicet korun, vajíčko ani problematika menšin jakkoliv ohrožovaly naší víru ve svobodu a svébytnost. Demokracii si musíme hýčkat.

Autor: Radek Hlaváček | středa 6.1.2010 22:23 | karma článku: 28,11 | přečteno: 3114x
  • Další články autora

Radek Hlaváček

Není poražených

Jen několik dnů uběhlo od klíčového hlasování o vyslovení důvěry kabinetu Jiřího Rusnoka a to, co bylo ještě před několika měsíci pouhým snem velké části české společnosti, se pravděpodobně stane realitou a k předčasným volbám bychom měli zamířit v říjnu nebo v listopadu tohoto roku. Dovoluji si tvrdit, že po nedávných událostech není poražených, ale pouze vítězů.

11.8.2013 v 16:40 | Karma: 9,09 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Jako sociální demokraté bychom měli říct ne spolupráci s komunisty

Za těch více jak sto třicet let existence se sociální demokracie s komunisty nespočetněkrát utkala v soubojích o přízeň levicových voličů a i samotné místo na slunci. Vítězství střídaly porážky, tu zatím největší a doposavad poslední z roku 1948, během které sociální demokracie selhala jako strážný pes demokracie, následovaly čtyři desítky let zákazu a poroby „uvědomělejšími“ soudruhy. V dnešní době bychom si my, sociální demokraté všech věkových kategorií, neměli uvědomovat pouze ty „pro“ v otázce spolupráce s komunisty, ale i „proti“ a nikdy bychom neměli podlehnout iluzi, že komunisté jsou naši spojenci. Nikdy nebyli a nikdy nebudou!

7.11.2012 v 11:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Multikulturalismus a nemocná společnost

Kritické zhodnocení současné snahy o odmítnutí zdánlivě nefunkční multikulturní společnosti. Píše se podzim roku 2010 a německá kancléřka Angela Merkelová na setkání s mladými křesťanskými demokraty pronáší projev, který se možná jednou bude citovat v učebnicích dějepisu. Zřejmě jako první představitelka některého ze západních demokratických států přiznala, že alespoň v Německu pokus o vytvoření multikulturní společnosti selhal.

16.12.2010 v 12:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Co pro mě znamená pojem občanská společnost - esej

Esej na téma občanské společnosti a současné situace ve světě. Existuje dnes něco na způsob občanské společnosti, nebo to, co za ni dnes považujeme, je spíše součást mainstreamu, který bezmezně podporuje současný systém? Existuje vůbec něco lepšího než svět, ve kterém žijeme?

13.12.2010 v 17:40 | Karma: 9,16 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Přestaňme podněcovat třídní nenávist

Současná předvolební kampaň vyostřuje domnělý souboj „na život a na smrt“ mezi různými skupinami občanů České republiky. Jde o součást negativní kampaně, která běží nepřetržitě už od nástupu Jiřího Paroubka do funkce ministerského předsedy v roce 2005 a ovzduší ve společnosti škodí více, než cokoliv jiného.

29.3.2010 v 11:55 | Karma: 41,59 | Přečteno: 8319x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Krátce o současnosti a budoucnosti české pravice

O tom, že se česká pravice nachází v období těžké ideové a personální krize, není pochyb. Po (ne)vyhraných volbách v létě 2006 se sice poprvé po deseti letech podařilo pravici zformovat vládu (byť s velkou prodlevou), ale stejně jako v roce 1996 závisela ve velké míře pouze a jedině na libovůli sociální demokracie. Už po hlasování o důvěře bylo jasné, že tato vláda leží a běží na dobré náladě dvou levicových přeběhlíků a neposlušného křídla Strany Zelených, v případě rebelie těchto slabých článků pak na Jiřím Paroubkovi, respektive na schopnosti Mirka Topolánka dohodnout se s opozicí.

25.3.2010 v 22:36 | Karma: 12,19 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Jedině sjednocená Evropa je zárukou míru

Stovky a tisíce stránek už byly popsány o ekonomickém zázraku zvaném Evropská unie, přední analytici a ekonomové se již několik desítek let předhánějí ve chvále sjednoceného a svobodného trhu, který Brusel svým členům nabízí. Je to bezpochyby pravda, navzdory tvrzení zarytých euroskeptiků a samozvaných všeználků Česká republika na vstupu do Evropské unie vydělala.

11.1.2010 v 14:35 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1430x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Benešovy dekrety a odsun jsou ostudou našeho státu

Nemůžu souhlasit se všeobecným názorem, že vyhnání (termín vysídlení se mi jeví notně eufemisticky) našich německých spoluobčanů, které proběhlo po skončení druhé světové války, bylo nevyhnutelné, natož pak humánně provedené. Ačkoliv odsun definitivně vyřešil problematiku integrace našich německých spoluobčanů v rámci republiky a obyvatelé Sudet se v průběhu let 1933 až 1939 podíleli na rozbití Československé republiky, nelze tyto argumenty považovat za směrodatné.

7.1.2010 v 14:15 | Karma: 25,79 | Přečteno: 3435x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Quo vadis, homo egalitus? aneb krátce o ČSSD

Podle průzkumů veřejného mínění by v současné chvíli parlamentní volby s přehledem až deseti procent vyhrála sociální demokracie. Jde o jakousi premiéru, vždyť poprvé od listopadu 1989 existuje reálná šance účasti komunistů na sestavování vlády. Česká společnost dlouhodobě tíhne k levici, pravicová část populace bije na poplach. Máme důvod se bát o osud demokratické společnosti? Co vlastně můžeme čekat od vlády ČSSD, která by poprvé v historii České republiky nezávisela na hlasech středových stran?

5.1.2010 v 21:50 | Karma: 29,17 | Přečteno: 4996x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Školné není v zájmu společnosti

Téměř každý ekonom vám bez váhání potvrdí, že zdravá a vzdělaná společnost je základem fungujícího a prosperujícího státu. Problematika školného hýbe českou politickou scénou již od samého vzniku naší mladé demokracie.

16.12.2009 v 13:30 | Karma: 17,28 | Přečteno: 1352x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Podzim je za námi a hle, jak se nám "sešívá" sportovní žurnalistika

Kamarád se mě před nedávnem zeptal na zajímavou otázku. Je úspěšnější ten tým, který drží mistrovský titul a Český pohár a v polovině soutěže je druhý, nebo ten, který utržil rekordní českou prohru v rámci Ligy mistrů a v polovině soutěže je první? Jistě, jde i o jiné věci - o disciplínu na hřišti, fotbalovou krásu, úspěchy v evropských soutěžích apod., ale míra, jakou domácí tisk protěžuje "vršovické", je neúnosná.

28.12.2007 v 22:06 | Karma: 12,73 | Přečteno: 1189x | Sport

Radek Hlaváček

Je dobrým krokem usmíření se s komunisty?

Prezident Klaus před nedávnem prohlásil, že je proti komunismu, nikoliv však proti KSČM. Před kontroverzními prezidentskými volbami si tak rýpnul do citlivého místa polistopadové společnosti. Československá politická špička nevyužila záhy po pádu totalitního režimu šanci na jakékoliv vypořádání se s komunistickou stranou. Podle pana prezidenta je každý pokus o reparát v současné chvíli spíše k smíchu. Dovolím si také se k tématu skromně vyjádřit.

25.12.2007 v 19:43 | Karma: 16,86 | Přečteno: 1622x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Uzavřený kruh politického výběru

Rezignace a bezmoc. Často jediné emoce, na které se vzhledem k politické scéně vzmůžou voliči. Před necelými dvěma lety proběhly parlamentní volby, které skončily nejhůře, jak jen bylo možné - remízou, která stát předurčila k dalšímu balancování nad propastí nestability.

23.12.2007 v 11:15 | Karma: 13,59 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Proč říct ne vládní reformě zdravotnictví

Už jen několik dní zbývá do slavnostní (nebo smuteční?) premiéry takzvané vládní "reformy zdravotnictví". Ačkoliv stojí jen na dvou hlasech přeběhlíků a obsahuje řadu nepřesností a kontroverzních pasáží, ani Ústavní soud nemohl zatáhnout za záchrannou brzdu. Od prvního ledna si budeme přitahovat opasky...

22.12.2007 v 13:52 | Karma: 20,67 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Mělo by se náboženství vyučovat na školách?

Evropská společnost se od konce druhé světové války sekularizovala. V zemích východní Evropy byl tento jev radikálnější, po revolucích následovalo tvrdé potírání církve jakožto konkurenta komunistickým stranám. Ze škol "zmizela" nejen prvorepubliková historie, ale také důležitá fakta o křesťanství a náboženském sebeurčení. Měli bychom to na počátku 21. století změnit?

1.8.2007 v 19:00 | Karma: 16,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Tour du Dopage?

Tak nám skončila Tour, paní Müllerová, povzdychl by si dobrý voják Švejk a složil noviny. Žádné nadšení, žádný obdiv. Kde je ten starý závod, který bavil všude, kde se lidé zajímali o cyklistiku, kde je úcta ke sportovcům, kteří celý den šlapou do pedálů a perou se o žlutý trikot?

30.7.2007 v 8:00 | Karma: 9,35 | Přečteno: 951x | Diskuse| Sport

Radek Hlaváček

Mediální scéna je příliš malá

Vzhledem k tomu, že se o česká tištěná média a zpravodajství obecně zajímám, nemůžu přehlédnout věc pro čtenáře, ale i novináře nemilou - vzhledem k nepočetnosti obyvatelstva naší země, nedostatečné znalosti cizích jazyků mezi čtenářstvem (vysvětlím níže) a juvenilním stavu většiny žurnalistického osazenstva se stále plácáme na malém rybníčku.

20.7.2007 v 15:03 | Karma: 12,40 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Média

Radek Hlaváček

Liberecký trapas a (Ne)zmar v Intertotu

Český fotbal se už částečně otřepal z korupčních kauz a špatných výkonů národní reprezentace a tu přišlo léto, kdy se má rozhodnout o tom, kam český fotbal za uplynulý rok došel. Dokáže se letos postavit evropským celkům tak, jako se dokázala například Sparta, která uhrávala pravidelně relativně ucházející výsledky v rámci Ligy mistrů? Dostane se Slavia konečně do miliónové soutěže? Liberec možná naznačil, že to opět nebude slavné...

19.7.2007 v 14:11 | Karma: 13,48 | Přečteno: 2028x | Diskuse| Sport

Radek Hlaváček

Vzpomeňme na Španělsko

Před 71 lety padly první výstřely dnes opomíjené a přesto pro evropský kontinent obrovsky důležité občanské války ve Španělsku. Ideály a emoce po několika měsících nahradily ideologie, nad Iberským poloostrovem se zatáhly mraky mezinárodní intervence a ze Španělska se stala střelnice mocností...

18.7.2007 v 23:00 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Nedělejme z Jiřího Paroubka strašáka

Když jsem před více jak rokem postával na demonstraci proti komunistům na Letné, pociťoval jsem dvojí odpor. Jeden, klasicky pochopitelný, byl namířen proti samotné rudé straně, která nejprve v Rusku a poté i v naší zemi zavedla totalitní režim a teror. Druhý směřoval proti osobě Jiřího Paroubka, který zrovna v té době ztělesňoval možnost návratů starých časů. Ale nepřeháněli jsme a nepřeháníme to trochu?

17.7.2007 v 23:16 | Karma: 16,12 | Přečteno: 1600x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám