Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jedině sjednocená Evropa je zárukou míru

Stovky a tisíce stránek už byly popsány o ekonomickém zázraku zvaném Evropská unie, přední analytici a ekonomové se již několik desítek let předhánějí ve chvále sjednoceného a svobodného trhu, který Brusel svým členům nabízí. Je to bezpochyby pravda, navzdory tvrzení zarytých euroskeptiků a samozvaných všeználků Česká republika na vstupu do Evropské unie vydělala.

Celý proces integrace naší země do struktur sjednocené Evropy bude za několik let završen přijetím eura jako národní měny. Již nebudeme osamělou bárkou na klidné řece, budeme schopni vplout na otevřené moře, kde nás bude chránit jednotná měna, v tomto přirovnání hrající roli křižníku. Čekali jsme, že doženeme západní země již dva roky po Sametové revoluci, podle všeho se tak stane až pětadvacet, možná třicet let po pádu komunismu, a to nikoliv kvůli Klausově kupónové privatizaci, ale jedině díky Evropské unii.

Jak jsem ale již řekl, z hlediska ekonomického je vliv Evropské unie popsán téměř dokonale a dovolil bych si tvrdit, že téměř sto procent občanů České republiky (tím zbytkem jsou jistě lidé typu Hájka a Jakla) si z tohoto hlediska rok 2004 pochvaluje. Málo toho však bylo popsáno o jednom, možná trošku opomínaném, ale o nic méně důležitém aspektu našeho členství v Evropské unii. Sjednocená Evropa je totiž podle všeho zárukou míru, ať už mezinárodního či sociálního. Více než padesát let panuje v Evropě mír, ať už sociální, politický, ekonomický nebo kulturní. Nikdy v minulosti nebyla Evropa tak bezpečným místem k životu.

Konec válek?

Jenom za první polovinu dvacátého století historikové na evropském kontinentě napočítali přes dvacet válek, ve druhé polovině dvacátého století, kdy se Evropa začala silněji integrovat, již jen pár, většinou na nově vzniklých územích po pádu východního bloku. Důležité je poznamenat, že nikdy v historii spolu nebojovaly dva státy integrované Evropy a to platí i o kandidátských státech. Tento fakt je velmi úzce propojen s tzv. Golden Arches Theory of Conflict Prevention, publikovanou renomovaným redaktorem The New York Times Thomasem Friedmanem v knize The Lexus and the Olive Tree.

Friedman poukazuje na skutečnost, že dva státy, které mají na svém území fungující síť rychlého občerstvení McDonald’s, spolu nikdy nevedly válku. Samozřejmě i tato teorie má výjimky, například konflikt mezi Severoatlantickou aliancí a Srbskem v roce 1999 do této statistiky nelze zahrnout, neboť NATO není formálně státem. Licitování na detailech však není namístě, důležité je tvrzení, že prosperující a stabilní státy, které vytvářejí do určité míry konzumní společnost, mají mezi sebou díky propojení trhu natolik silné vazby, že je pro ně jakákoliv hrozba konfliktu už od počátku nevýhodná.

Evropa se během posledního tisíciletí tvářila jako nejpokrokovější kontinent, ale snažila se neustále zotročit nově objevená území a dosáhnout světové hegemonie. Mezitím probíhala na samotném kontinentě jedna válka za druhou, přičemž každá byla s novými objevy na poli vojenské techniky ještě o něco brutálnější, než ta předchozí. Obchod mezi jednotlivými státy byl cíleně bojkotován, platba za clo existovala jak v rovině mezistátní, tak dokonce i meziměstské. Svoboda a demokracie byly pojmy, které většina obyvatel středověkých a novověkých států nikdy nezaslechla. Neexistovala jakákoliv forma práv volebních a sociálních, dělnictvo bylo dokonce v devatenáctém století udržováno na hranici hladu. Ačkoliv by si objem mezinárodního obchodu v roce 1914 nezadal se sedmdesátými lety dvacátého století, izolace a oddělenost jednotlivých států s naprosto protichůdnými zájmy a imperialistickými choutkami vedla k sérii brutálních konfliktů, mezi kterými vynikají obě světové války. Oddělenost jednotlivých národů, nacionalistické vášně dmýchané extremisty, pro které byla svoboda jenom nástrojem k uchopení moci, války a násilí, to všechno je Evropa minulosti.

Válka jako hrozba pro stabilitu
Ve své knize O válce píše pruský teoretik a vojevůdce Carl von Clausewitz, že válka je pouhým pokračováním politiky, soubojem vůlí. Válka je podle něj nejúčinnějším prostředkem, kterým je možné protivníka porazit nejen vojensky, ale i ekonomicky. V moderním světě vidíme na příkladech Spojených států a ostatních zemí, které se rozhodly řešit rozpory vojenskou cestou, že ekonomický dopad konfliktů je drtivý. Propad dolaru a prohlubující se zadluženost amerického státního systému je dána především astronomickými náklady na vedení války v Iráku a Afghánistánu, což znamená, že z pohledu ekonomického je válka pro národ katastrofou (jistě, světlou výjimkou budiž zapojení Spojených států do druhé světové války).

Evropská unie propojením trhů dříve znepřátelených států dokázala, že zájem ekonomický je nadřazen státnímu zájmu. Nelze zapomenout na staletí trvající konflikty mezi Anglií a Francií – díky evropské integraci jsou nyní tyto státy ekonomickými a vojenskými spojenci. Jakákoliv hrozba konfliktu hrozí ve ztrátu ekonomických záruk a vazeb, které se dnes počítají ve stamiliardách dolarů.

Sociální a kulturní mír
Většina konfliktů mezi evropskými státy byla v minulosti zapříčiněna rozdíly v sociální pokrokovosti a etnicko-kulturní tradici. Tradičně militaristické státy pohlcovaly své mírumilovnější sousedy, vznikaly teorie o nadřazených a podřazených národech a rasách. Kultura jednoho národa byla považována za hodnotnější než ostatní. Evropská unie svým konceptem společné evropské tradice tyto potenciální (a v drtivé většině imaginární) rozdíly stírá. Rozdělení evropské tradice mezi desítky a stovky malých států vedlo v minulosti k separaci, která z hlediska pokroku zapříčinila zpomalování progrese a zaostávání za neevropskými státy. Propojení tradic a sociálních systému evropských zemí vede k jednotnějšímu vystupování Evropy jako sjednoceného kontinentu a jedině to dokáže zajistit konkurenceschopnost s ostatními superstáty a kontinenty.

Sociální model Evropské unie zajišťuje v dlouhodobém měřítku prosperitu, protože jedině zdravé a vzdělané obyvatelstvo dokáže zajistit růst ekonomiky v delším horizontu. Právě západoevropský sociální model zajistil ochranu před revolucemi a extremismem z dlouhodobějšího hlediska. Cílem Evropské unie musí být tento model udržet a dále rozvíjet v podmínkách 21. století. Faktem je, že nikdy Evropa neprosperovala tak, jako tomu je v současné době, době míru a bezpečí.

Sjednocená Evropa je bohatstvím Evropanů
Z výše uvedených skutečností se jeví jako nevyhnutelná hlubší integrace států EU, kterou zajišťují smlouvy podobné té tzv. „Lisabonské“. Nepovede to, navzdory tvrzení euroskeptiků, k růstu byrokracie a nastolení zelené, ani jakékoliv jiné totality. Povede to k prohlubování spolupráce a ekonomickému růstu.

Nejdůležitější ale je skutečnost, že Evropa bude i nadále místem klidu a míru. A toho si musíme vážit.

Autor: Radek Hlaváček | pondělí 11.1.2010 14:35 | karma článku: 11,21 | přečteno: 1430x
  • Další články autora

Radek Hlaváček

Není poražených

Jen několik dnů uběhlo od klíčového hlasování o vyslovení důvěry kabinetu Jiřího Rusnoka a to, co bylo ještě před několika měsíci pouhým snem velké části české společnosti, se pravděpodobně stane realitou a k předčasným volbám bychom měli zamířit v říjnu nebo v listopadu tohoto roku. Dovoluji si tvrdit, že po nedávných událostech není poražených, ale pouze vítězů.

11.8.2013 v 16:40 | Karma: 9,09 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Jako sociální demokraté bychom měli říct ne spolupráci s komunisty

Za těch více jak sto třicet let existence se sociální demokracie s komunisty nespočetněkrát utkala v soubojích o přízeň levicových voličů a i samotné místo na slunci. Vítězství střídaly porážky, tu zatím největší a doposavad poslední z roku 1948, během které sociální demokracie selhala jako strážný pes demokracie, následovaly čtyři desítky let zákazu a poroby „uvědomělejšími“ soudruhy. V dnešní době bychom si my, sociální demokraté všech věkových kategorií, neměli uvědomovat pouze ty „pro“ v otázce spolupráce s komunisty, ale i „proti“ a nikdy bychom neměli podlehnout iluzi, že komunisté jsou naši spojenci. Nikdy nebyli a nikdy nebudou!

7.11.2012 v 11:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Multikulturalismus a nemocná společnost

Kritické zhodnocení současné snahy o odmítnutí zdánlivě nefunkční multikulturní společnosti. Píše se podzim roku 2010 a německá kancléřka Angela Merkelová na setkání s mladými křesťanskými demokraty pronáší projev, který se možná jednou bude citovat v učebnicích dějepisu. Zřejmě jako první představitelka některého ze západních demokratických států přiznala, že alespoň v Německu pokus o vytvoření multikulturní společnosti selhal.

16.12.2010 v 12:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Co pro mě znamená pojem občanská společnost - esej

Esej na téma občanské společnosti a současné situace ve světě. Existuje dnes něco na způsob občanské společnosti, nebo to, co za ni dnes považujeme, je spíše součást mainstreamu, který bezmezně podporuje současný systém? Existuje vůbec něco lepšího než svět, ve kterém žijeme?

13.12.2010 v 17:40 | Karma: 9,16 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Přestaňme podněcovat třídní nenávist

Současná předvolební kampaň vyostřuje domnělý souboj „na život a na smrt“ mezi různými skupinami občanů České republiky. Jde o součást negativní kampaně, která běží nepřetržitě už od nástupu Jiřího Paroubka do funkce ministerského předsedy v roce 2005 a ovzduší ve společnosti škodí více, než cokoliv jiného.

29.3.2010 v 11:55 | Karma: 41,59 | Přečteno: 8319x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám