Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krátce o současnosti a budoucnosti české pravice

O tom, že se česká pravice nachází v období těžké ideové a personální krize, není pochyb. Po (ne)vyhraných volbách v létě 2006 se sice poprvé po deseti letech podařilo pravici zformovat vládu (byť s velkou prodlevou), ale stejně jako v roce 1996 závisela ve velké míře pouze a jedině na libovůli sociální demokracie. Už po hlasování o důvěře bylo jasné, že tato vláda leží a běží na dobré náladě dvou levicových přeběhlíků a neposlušného křídla Strany Zelených, v případě rebelie těchto slabých článků pak na Jiřím Paroubkovi, respektive na schopnosti Mirka Topolánka dohodnout se s opozicí.

Jak to všechno dopadlo, víme. Topolánkova vláda zcela pochopitelně padla, protože nebyla schopna dohody a svůj program nedokázala obhájit ani před vlastními poslanci. Počátky současné drtivé krize (a bude hůř!) české pravice leží právě v tomto kabinetu, v osobách v ní figurujících a krocích, které vláda Mirka Topolánka učinila. Až se budoucnost bude ptát, kdo byl hlavním hybatelem úpadku české pravice, odpověď bude jasná – Mirek Topolánek.

Vy šetřete, my budeme rozhazovatPřiznejme si, že pravice za uplynulé čtyři roky udělala víc chyb, než by kdo byl vůbec předvídal. Zpackala daňovou reformu, kdy tradičně rovnostářským Čechům vnutila jen několik let starý koncept rovné daně, který „funguje“ pouze na Slovensku, v krizí postižených pobaltských státech a několika dalších zemích, z nichž stačí zmínit Kazachstán. Nechci se zde zbytečně rozepisovat o výhodách progresivního zdanění, pro ilustraci si stačí představit, kolik procent z výdělku dá na bydlení a základní potraviny uklízečka a manažer velké firmy. V tuto chvíli jaksi padá argument pravicových snílků, kteří tvrdí, že podíl z platu manažera i v případě rovné daně činí v absolutních číslech daleko více. Pravice nedokázala lidem vysvětlit ani reformu zdravotnictví, občané nabyli oprávněný pocit, že pravice opět hledí jen a pouze na zisk, vždyť reforma zdravotnictví byla provázána s podezřelou privatizací zdravotních pojišťoven.

Z hlediska ideového lze říct, že pravice jednoduše přijala koncept šetření, ale pouze na obyčejných lidech. V plánech občanských demokratů figuruje spoluúčast pacientů a studentů, snižování sociálních dávek, na druhé straně však za vlády Mirka Topolánka zažila strmý vzestup řada podezřelých firem, stačí zmínit Viamont, soukromé penzijní fondy, kterým plánovala vláda každý rok vyplácet padesát miliard korun z rozpočtu v rámci prapodivné důchodové reformy a megalomanské projekty typu odškodné církvím a modernizace armády. O ztracených miliónech na rušičky mobilního signálu v českých věznicích ani nemluvě. Ačkoliv se ODS snažila svoje projekty zabalit do líbivého hávu, neuspěla. Zpackaná reforma zdravotnictví stála stranu vítězství v krajských volbách v roce 2008 a dále nepokračovala, důchodová reforma naštěstí ani neopustila kanceláře pravicových ideologů, studenti se i nadále mohou vzdělávat za relativně malý peníz.

Průměrný občan si bude pamatovat vládu Mirka Topolánka jako období, kdy se mu zvýšily výdaje, kdy stát stejně hospodařil se schodky, kdy justiční mafie zničila už tak pošramocenou pověst české justice a kdy se vůbec děly podivné věci.

Skvělá parta

Rozebrali jsme si, bohužel velmi stručně, politické příčiny pravicové krize. Dalším, neméně důležitým aspektem je personální složení současného čela české pravice. Ačkoliv se ODS profiluje jako strana vyšších vrstev, a která jde na ruku podnikatelům, v jejím čele stojí politici, kteří jsou spíše výsměchem poctivě pracujícím lidem, ať už malým živnostníkům, či podnikatelům. Stačí zmínit aktuální kauzu Mirka Topolánka, který se zase jednou ukázal jako člověk, který rychleji mluví, nežli myslí – dává do podivné a podezřelé souvislosti homosexualitu a Židy, jedním dechem pak uráží velkou část české veřejnosti, která by podle jeho slov zasloužila „nakopat do pr*ele“. Není to poprvé, kdy bývalý premiér někoho urazil. Všichni si pamatujeme henleinovské Es kommt der Tag, zmínku o Noci dlouhých nožů a zvednutý prostředníček na půdě Parlamentu. Každá strana má svého Topolánka, stín předsedovi ale v ODS dělají lidé formátu Íčka, alias Langera, Béma, Jančíka a Řebíčka. V posledních dnech se navíc ukazuje, že strana už není nadále jednotná ani ve vedení, že rebelie neskončila poslancem Tlustým a jeho kumpány, ale pokračuje předsedou Senátu Sobotkou.

Abych nemluvil stále jen o občanských demokratech – zmínit musíme i vedení strany TOP 09. Zde figurují persony jako je „nejlepší ministr financí od dob Klause“ Kalousek, který uměl mimo jiné i kouzlit se schodkem státního rozpočtu (aneb Jak snížit schodek účetním trikem s rozpočtovými rezervami), odpůrce homosexuálů a potratů Severa a do kauzy Pandur zapletená ministryně obrany Parkanová. Samostatnou kapitolou je pak kníže Schwarzenberg, kterému se podařilo okouzlujícím způsobem zblbnout více jak deset procent voličů údajnou nezkorumpovatelností. Věřím, že tento člověk je velice vzdělaný a schopný, vždyť to dokázal už v dobách totality. Věřím, že není zkorumpovatelný penězi. Je však rozdíl mezi korupcí mocenskou a materiální. Je velmi naivní věřit, že Schwarzenberg jde do politiky kvůli ideálům a kvůli upřímné snaze něco změnit.

Budoucnost
Sociální demokracie kráčí k téměř jistému vítězství ve volbách. Předvolební spojenectví ODS a TOP 09 je už dávno minulostí, v současné době si obě strany navzájem přebírají voliče a doufají, že se sociální demokracie dopustí do května nějakého kiksu – samozřejmě ne takového, aby volby prohrála, to už prakticky není možné, ale aby získala takový počet poslanců, aby nedala dohromady s KSČM většinu v parlamentu. Pravice už podruhé neudělá stejnou chybu, jako udělal v roce 1998 Václav Klaus. Povolební koalice dvou největších stran je téměř vyloučená, současní lídři si nedovolí ani z části podobný krok, jakým byla opoziční smlouva.

Jestliže socialisté a komunisté nedají dohromady parlamentní většinu, bude to Pyrrhovo vítězství české pravice. Pokud totiž nebude sociální demokracie schopna zformovat vládu s malými stranami (ať už z důvodu nedostatečného počtu mandátů, či ideových překážek), což je velice pravděpodobné, bude řada na pravici. ODS se s malými stranami, jako je TOP 09 a dalšími partajemi aspirujícími na účast v nové sněmovně (lidovci, zelení, zemanovci, Věci Veřejné) však slepí maximálně tak podivnou vládu, která bude podobná francouzským koalicím před druhou světovou válkou – mnoho stran a málo možností. Takovýto kabinet, který navíc budou sestavovat podobní lidé, jako v roce 2007, může pravici odsoudit k naprosté zkáze. Minimálně ODS by se dle mého názoru dočista vypařila z povrchu parlamentního, což beztak dnešním občanským demokratům reálně hrozí.

Co přijde po teoretickém rozpadu ODS?

Jak jsem již zmínil, česká veřejnost patří k těm nejvíc rovnostářským v celé Evropě. Jakákoliv pravicová strana musí dříve či později pro své přežití přijmout široce založený sociální program, kterým dokáže oslovit i tradičně levicové voliče. Jakýkoliv politický subjekt, který vyroste na troskách ODS, bude muset k některým kontroverzním projektům občanských demokratů zaujmout negativní postoj. Strašidlo modrých ptáků bude však českou politickou scénu obcházet ještě dlouho.

Pro zdravou a pluralitní parlamentní demokracii je však existence slušné a argumentačně silné pravice esenciální.

Doufejme, že Česká republika bude bez hlasité pravice co nejkratší dobu.

Autor: Radek Hlaváček | čtvrtek 25.3.2010 22:36 | karma článku: 12,19 | přečteno: 1499x
  • Další články autora

Radek Hlaváček

Není poražených

Jen několik dnů uběhlo od klíčového hlasování o vyslovení důvěry kabinetu Jiřího Rusnoka a to, co bylo ještě před několika měsíci pouhým snem velké části české společnosti, se pravděpodobně stane realitou a k předčasným volbám bychom měli zamířit v říjnu nebo v listopadu tohoto roku. Dovoluji si tvrdit, že po nedávných událostech není poražených, ale pouze vítězů.

11.8.2013 v 16:40 | Karma: 9,09 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Jako sociální demokraté bychom měli říct ne spolupráci s komunisty

Za těch více jak sto třicet let existence se sociální demokracie s komunisty nespočetněkrát utkala v soubojích o přízeň levicových voličů a i samotné místo na slunci. Vítězství střídaly porážky, tu zatím největší a doposavad poslední z roku 1948, během které sociální demokracie selhala jako strážný pes demokracie, následovaly čtyři desítky let zákazu a poroby „uvědomělejšími“ soudruhy. V dnešní době bychom si my, sociální demokraté všech věkových kategorií, neměli uvědomovat pouze ty „pro“ v otázce spolupráce s komunisty, ale i „proti“ a nikdy bychom neměli podlehnout iluzi, že komunisté jsou naši spojenci. Nikdy nebyli a nikdy nebudou!

7.11.2012 v 11:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Multikulturalismus a nemocná společnost

Kritické zhodnocení současné snahy o odmítnutí zdánlivě nefunkční multikulturní společnosti. Píše se podzim roku 2010 a německá kancléřka Angela Merkelová na setkání s mladými křesťanskými demokraty pronáší projev, který se možná jednou bude citovat v učebnicích dějepisu. Zřejmě jako první představitelka některého ze západních demokratických států přiznala, že alespoň v Německu pokus o vytvoření multikulturní společnosti selhal.

16.12.2010 v 12:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Co pro mě znamená pojem občanská společnost - esej

Esej na téma občanské společnosti a současné situace ve světě. Existuje dnes něco na způsob občanské společnosti, nebo to, co za ni dnes považujeme, je spíše součást mainstreamu, který bezmezně podporuje současný systém? Existuje vůbec něco lepšího než svět, ve kterém žijeme?

13.12.2010 v 17:40 | Karma: 9,16 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Přestaňme podněcovat třídní nenávist

Současná předvolební kampaň vyostřuje domnělý souboj „na život a na smrt“ mezi různými skupinami občanů České republiky. Jde o součást negativní kampaně, která běží nepřetržitě už od nástupu Jiřího Paroubka do funkce ministerského předsedy v roce 2005 a ovzduší ve společnosti škodí více, než cokoliv jiného.

29.3.2010 v 11:55 | Karma: 41,59 | Přečteno: 8319x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:55

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám