Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přestaňme podněcovat třídní nenávist

Současná předvolební kampaň vyostřuje domnělý souboj „na život a na smrt“ mezi různými skupinami občanů České republiky. Jde o součást negativní kampaně, která běží nepřetržitě už od nástupu Jiřího Paroubka do funkce ministerského předsedy v roce 2005 a ovzduší ve společnosti škodí více, než cokoliv jiného.

Španělská lekce
Následující příklad bude možná mnohým čtenářům připadat až příliš přitažený za vlasy, je však důležité si uvědomit, že společnost, která se není schopna poučit z minulosti, je odsouzena k jejímu opakování.

Leden a únor 1936, Španělsko. Předvolební kampaň pro volby do Generálních kortesů byla založena na polarizaci politické scény. Středové strany prakticky zmizely. Pravicové strany varovaly před útokem komunistů prostřednictvím sociální demokracie, obviňovaly levicové strany z osnování revoluce, která by Španělsko vrhla do náruče bolševikům. Levice kontrovala masivní populistickou kampaní, která nižší vrstvy mobilizovala v boji proti domnělé fašistické hrozbě. Atmosféra každým dnem houstla, oba tábory zneužívaly ty nejnižší lidské vlastnosti ke svému prospěchu. Fyzické násilí na ulicích začalo přerůstat v přestřelky a vše vyústilo ve vypuknutí krvavého konfliktu, občanské války ve Španělsku, kdy na počátku jen velmi malé množství radikálů z obou stran zneužilo vypjatou situaci a postavilo proti sobě jednotlivé třídy v drtivém boji.

Současná situace v České republice je samozřejmě jiná, otevřený ozbrojený konflikt a pouliční teror v žádném případě nehrozí, přesto si však současná politická elita hraje s otevřeným ohněm. Naše společnost je tradičně rovnostářská, o to více po čtyřiceti letech bolševismu. Současná politická elita se snaží rozřadit občany do takových skupin, aby bylo možné adresovat kampaň přímo do každé domácnosti.

Důchodci za životní jistoty
Asi nejzpolarizovanější částí obyvatelstva jsou důchodci, kteří se stali bez vlastního přičinění trnem v oku odpůrcům ČSSD a velké části české společnosti. Sociální demokracie naprosto zbytečně postavila důchodce do boje proti ČEZu a poplatkům ve zdravotnictví, důchodce se stal symbolem voliče sociální demokracie a nejvíc úplatného prvku české společnosti. To je ale celé špatně. Ačkoliv se občanští demokraté o důchodce příliš nestarali, a mezitím se náklady na život důchodců zvedly více, než penze, je zbytečné tuto část obyvatelstva mobilizovat a rozdmýchávat v ní přesvědčení, že se proti ní spikl svět.

Sociální demokracie se nechala důchodci natolik svázat, že v současné chvíli není schopna přikročit k nějakému racionálnímu řešení penzijní krize, která dříve nebo později musí přijít. Vedoucí struktury socialistů hrají na zadržovací taktiku, kdy se zavazují ke zvyšování důchodů, což však nemůže stát dělat v současné demografické situaci donekonečna. Možná si tím socialisté koupí hlasy v tuto chvíli, do budoucna jde ale o riskantní vabank.

Důchodci jsou integrální součásti naší společnosti, drtivá většina z nich celý život poctivě pracovala, aby se pak v penzi měla dobře. To jim naše společnost musí bezpodmínečně dopřát, je však hloupé jejich hlas zneužívat v boji o moc. Škodí to všem zúčastněným stranám, nejvíce pak důchodcům samotným.

Antikomunismus jako heslo
Komunisté náš národ sužovali daleko více, než pověstní Braniboři. Je naprosto správné připomínat jejich zločiny, mezi které patří v evropském prostoru nevídaná poprava ženy (obdobu exekuce Milady Horákové bychom našli pouze v zaostalé a kruté Albánii a Stalinově Rusku), pronásledování a popravování dalších politických odpůrců, popírání a porušování základních lidských práv a destrukce hospodářství.

Avšak všeho s mírou.

Občanská demokratická strana vycítila v uplynulých letech nevídaný potenciál v antikomunisticky založených občanech. Od té chvíle nepřetržitě brojí proti sociální demokracii jako „bolševickému výtahu k moci“ a kudy chodí, tudy varuje před nebezpečím návratu komunistického režimu. Polarizuje tak českou společnost dalším, naprosto zbytečným postupem, který vede pouze k vzrůstu tření mezi jednotlivými složkami české společnosti.

Nechci se zaobírat podrobnostmi vztahu české společnosti ke komunismu, je však důležité zmínit několik věcí. Být antikomunistou je správné, volit komunisty je však právo každého občana. Pravice se v současné chvíli snaží v lidech vzbudit dojem, že co socialista, to „komár“. Naprosto nebere v potaz fakt, že sociální demokracie se kdysi rozešla s komunistickým hnutím ve zlém a tzv. sociálfašista byl pro komunisty daleko větším nepřítelem, než nacista. Naprosto nebere v potaz skutečnost, že únor 1948 byl v režii KSČ a sociální demokraté byli během krize paralyzováni komunistickou rozvědkou a po puči krutě perzekuováni. Mlčí o skutečnosti, že sama ODS vládne v mnoha obcích a městech s KSČM bez větších výčitek a že stále existuje cosi jménem Bohumínské usnesení. Zde však kámen úrazu neleží.

Svým zapáleným a notně pokryteckým antikomunismem občanští demokraté staví voliče KSČM do pozice nepřátel státu, ačkoliv tomu tak není. Současná KSČM je parlamentní stranou, kterou i přes časté stížnosti ještě žádný soud (na rozdíl od Dělnické strany) za rozvracečskou neoznačil. Návrat komunismu nehrozí, pouze se v lidech vzbuzuje pocit hrůzy a děsu. Daleko větším problémem demokracie je korupce, v porovnání s tím se jeví zapálený pravicový antikomunismus jako jednoduše hloupý.

NemakačenkaDalší obětí polarizace české společnosti jsou pověstná nemakačenka. Na billboardu ODS jsou vyobrazeni tři svalnatí zoufalci, kteří pijí pivo před výherním automatem. Jestli si takto v době krize občanští demokraté představují nezaměstnané, tak je to na pováženou. Jestliže je však těchto lidí tolik, aby jejich dotování z kapes daňových poplatníků stálo větší než malé množství prostředků, jsem překvapen, že jsem za život takových lidí potkal jen velice málo. Ve skutečnosti jde o další tah politiků, jak zaměřit nenávist a opovržení na specifickou část obyvatelstva.

Neprávem.

V současné době je v České republice evidováno téměř 400 tisíc nezaměstnaných. Zčásti je to vinou krize, zčásti tradiční nezaměstnaností v problematických regionech. Snaha některých politických stran ušetřit na dávkách v nezaměstnanosti je možná pochopitelná, obhajoba těchto kroků však kulhá. Dal bych ruku do ohně za drtivou většinu nezaměstnaných, že ve své situaci nejsou šťastni a jakékoliv zaměstnání by přijali s radostí. Zaměřovat na tyto lidi pozornost a argumentovat, že jsou to jen pijavice, přisáté na státním rozpočtu, je nevkusné. I kdyby část z nich opravdu trpěla notorickou nenávistí k práci a libovala si v pobírání dávek, nelze všechny házet do jednoho pytle a už vůbec ne proti takové skupině vést křižáckou válku.

Zaslepenost
Současné parlamentní strany, které do svého volebního programu tak či onak přijaly určitou formu „třídní nenávisti“, jsou odsouzeny k nekonečné spirále boje proti domnělým nepřátelům. Stejně tak, jako mají socialisté potenciál oslovit střední a vyšší střední třídu progresivním programem moderní evropské levice, která nejen bere, ale taky nabízí něco na oplátku, mají občanští demokraté potenciál najít voliče mezi důchodci a nezaměstnanými. Svojí zaslepenou vírou, že mobilizací určité vrstvy proti jiné dosáhnou lepšího výsledku, se strany samy okrádají o prestiž, voliče a místo pod sluncem. Svým způsobem tato činnost krásně ilustruje vyprázdněnost současné politiky a zoufalý boj o jakékoliv téma, které by mohlo nahnat body ve volbách.

Předestřel jsem zde pouze několik z mnoha příkladů tvorby „třídní nenávisti“, při bližším seznámení se s jednotlivými výroky čelních politiků dvou nejvýznamnějších českých stran bychom jich našli ještě celou řadu. Česká společnost však dokáže žít pospolu bez potřeby brojit proti sobě, v tom je síla demokracie a nebezpečí jejího zániku. Možná budu znít pateticky a možná trošku budovatelsky, ale pevně věřím v to, že pokud budou všichni Češi pracovat a žít poctivě, přičemž stát nebude preferovat jednu část obyvatelstva před druhou, budeme daleko spokojenější, než jsme teď.

A nezapomínejte uvolňovat místo k sezení důchodcům v dopravních prostředcích!

Autor: Radek Hlaváček | pondělí 29.3.2010 11:55 | karma článku: 41,59 | přečteno: 8319x
  • Další články autora

Radek Hlaváček

Není poražených

Jen několik dnů uběhlo od klíčového hlasování o vyslovení důvěry kabinetu Jiřího Rusnoka a to, co bylo ještě před několika měsíci pouhým snem velké části české společnosti, se pravděpodobně stane realitou a k předčasným volbám bychom měli zamířit v říjnu nebo v listopadu tohoto roku. Dovoluji si tvrdit, že po nedávných událostech není poražených, ale pouze vítězů.

11.8.2013 v 16:40 | Karma: 9,09 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Jako sociální demokraté bychom měli říct ne spolupráci s komunisty

Za těch více jak sto třicet let existence se sociální demokracie s komunisty nespočetněkrát utkala v soubojích o přízeň levicových voličů a i samotné místo na slunci. Vítězství střídaly porážky, tu zatím největší a doposavad poslední z roku 1948, během které sociální demokracie selhala jako strážný pes demokracie, následovaly čtyři desítky let zákazu a poroby „uvědomělejšími“ soudruhy. V dnešní době bychom si my, sociální demokraté všech věkových kategorií, neměli uvědomovat pouze ty „pro“ v otázce spolupráce s komunisty, ale i „proti“ a nikdy bychom neměli podlehnout iluzi, že komunisté jsou naši spojenci. Nikdy nebyli a nikdy nebudou!

7.11.2012 v 11:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Multikulturalismus a nemocná společnost

Kritické zhodnocení současné snahy o odmítnutí zdánlivě nefunkční multikulturní společnosti. Píše se podzim roku 2010 a německá kancléřka Angela Merkelová na setkání s mladými křesťanskými demokraty pronáší projev, který se možná jednou bude citovat v učebnicích dějepisu. Zřejmě jako první představitelka některého ze západních demokratických států přiznala, že alespoň v Německu pokus o vytvoření multikulturní společnosti selhal.

16.12.2010 v 12:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Co pro mě znamená pojem občanská společnost - esej

Esej na téma občanské společnosti a současné situace ve světě. Existuje dnes něco na způsob občanské společnosti, nebo to, co za ni dnes považujeme, je spíše součást mainstreamu, který bezmezně podporuje současný systém? Existuje vůbec něco lepšího než svět, ve kterém žijeme?

13.12.2010 v 17:40 | Karma: 9,16 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Krátce o současnosti a budoucnosti české pravice

O tom, že se česká pravice nachází v období těžké ideové a personální krize, není pochyb. Po (ne)vyhraných volbách v létě 2006 se sice poprvé po deseti letech podařilo pravici zformovat vládu (byť s velkou prodlevou), ale stejně jako v roce 1996 závisela ve velké míře pouze a jedině na libovůli sociální demokracie. Už po hlasování o důvěře bylo jasné, že tato vláda leží a běží na dobré náladě dvou levicových přeběhlíků a neposlušného křídla Strany Zelených, v případě rebelie těchto slabých článků pak na Jiřím Paroubkovi, respektive na schopnosti Mirka Topolánka dohodnout se s opozicí.

25.3.2010 v 22:36 | Karma: 12,19 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Jedině sjednocená Evropa je zárukou míru

Stovky a tisíce stránek už byly popsány o ekonomickém zázraku zvaném Evropská unie, přední analytici a ekonomové se již několik desítek let předhánějí ve chvále sjednoceného a svobodného trhu, který Brusel svým členům nabízí. Je to bezpochyby pravda, navzdory tvrzení zarytých euroskeptiků a samozvaných všeználků Česká republika na vstupu do Evropské unie vydělala.

11.1.2010 v 14:35 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1430x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Benešovy dekrety a odsun jsou ostudou našeho státu

Nemůžu souhlasit se všeobecným názorem, že vyhnání (termín vysídlení se mi jeví notně eufemisticky) našich německých spoluobčanů, které proběhlo po skončení druhé světové války, bylo nevyhnutelné, natož pak humánně provedené. Ačkoliv odsun definitivně vyřešil problematiku integrace našich německých spoluobčanů v rámci republiky a obyvatelé Sudet se v průběhu let 1933 až 1939 podíleli na rozbití Československé republiky, nelze tyto argumenty považovat za směrodatné.

7.1.2010 v 14:15 | Karma: 25,79 | Přečteno: 3435x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Esej: Demokracie za třicet korun

Když generace mých rodičů a prarodičů stála na Václavském náměstí a zvonila klíči, nebyl jsem ještě ani na světě. Do demokracie jsem se narodil a už mi asi nikdo z podvědomí nevykrojí pocit, že svoboda projevu a politického názoru je něčím, co zde bylo odjakživa. Po dvacetileté zkušenosti si však Češi musí položit zásadní otázku - k čemu bylo dvacet let svobody?

6.1.2010 v 22:23 | Karma: 28,11 | Přečteno: 3114x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Quo vadis, homo egalitus? aneb krátce o ČSSD

Podle průzkumů veřejného mínění by v současné chvíli parlamentní volby s přehledem až deseti procent vyhrála sociální demokracie. Jde o jakousi premiéru, vždyť poprvé od listopadu 1989 existuje reálná šance účasti komunistů na sestavování vlády. Česká společnost dlouhodobě tíhne k levici, pravicová část populace bije na poplach. Máme důvod se bát o osud demokratické společnosti? Co vlastně můžeme čekat od vlády ČSSD, která by poprvé v historii České republiky nezávisela na hlasech středových stran?

5.1.2010 v 21:50 | Karma: 29,17 | Přečteno: 4996x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Školné není v zájmu společnosti

Téměř každý ekonom vám bez váhání potvrdí, že zdravá a vzdělaná společnost je základem fungujícího a prosperujícího státu. Problematika školného hýbe českou politickou scénou již od samého vzniku naší mladé demokracie.

16.12.2009 v 13:30 | Karma: 17,28 | Přečteno: 1352x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Podzim je za námi a hle, jak se nám "sešívá" sportovní žurnalistika

Kamarád se mě před nedávnem zeptal na zajímavou otázku. Je úspěšnější ten tým, který drží mistrovský titul a Český pohár a v polovině soutěže je druhý, nebo ten, který utržil rekordní českou prohru v rámci Ligy mistrů a v polovině soutěže je první? Jistě, jde i o jiné věci - o disciplínu na hřišti, fotbalovou krásu, úspěchy v evropských soutěžích apod., ale míra, jakou domácí tisk protěžuje "vršovické", je neúnosná.

28.12.2007 v 22:06 | Karma: 12,73 | Přečteno: 1189x | Sport

Radek Hlaváček

Je dobrým krokem usmíření se s komunisty?

Prezident Klaus před nedávnem prohlásil, že je proti komunismu, nikoliv však proti KSČM. Před kontroverzními prezidentskými volbami si tak rýpnul do citlivého místa polistopadové společnosti. Československá politická špička nevyužila záhy po pádu totalitního režimu šanci na jakékoliv vypořádání se s komunistickou stranou. Podle pana prezidenta je každý pokus o reparát v současné chvíli spíše k smíchu. Dovolím si také se k tématu skromně vyjádřit.

25.12.2007 v 19:43 | Karma: 16,86 | Přečteno: 1622x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Uzavřený kruh politického výběru

Rezignace a bezmoc. Často jediné emoce, na které se vzhledem k politické scéně vzmůžou voliči. Před necelými dvěma lety proběhly parlamentní volby, které skončily nejhůře, jak jen bylo možné - remízou, která stát předurčila k dalšímu balancování nad propastí nestability.

23.12.2007 v 11:15 | Karma: 13,59 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Proč říct ne vládní reformě zdravotnictví

Už jen několik dní zbývá do slavnostní (nebo smuteční?) premiéry takzvané vládní "reformy zdravotnictví". Ačkoliv stojí jen na dvou hlasech přeběhlíků a obsahuje řadu nepřesností a kontroverzních pasáží, ani Ústavní soud nemohl zatáhnout za záchrannou brzdu. Od prvního ledna si budeme přitahovat opasky...

22.12.2007 v 13:52 | Karma: 20,67 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Mělo by se náboženství vyučovat na školách?

Evropská společnost se od konce druhé světové války sekularizovala. V zemích východní Evropy byl tento jev radikálnější, po revolucích následovalo tvrdé potírání církve jakožto konkurenta komunistickým stranám. Ze škol "zmizela" nejen prvorepubliková historie, ale také důležitá fakta o křesťanství a náboženském sebeurčení. Měli bychom to na počátku 21. století změnit?

1.8.2007 v 19:00 | Karma: 16,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Tour du Dopage?

Tak nám skončila Tour, paní Müllerová, povzdychl by si dobrý voják Švejk a složil noviny. Žádné nadšení, žádný obdiv. Kde je ten starý závod, který bavil všude, kde se lidé zajímali o cyklistiku, kde je úcta ke sportovcům, kteří celý den šlapou do pedálů a perou se o žlutý trikot?

30.7.2007 v 8:00 | Karma: 9,35 | Přečteno: 951x | Diskuse| Sport

Radek Hlaváček

Mediální scéna je příliš malá

Vzhledem k tomu, že se o česká tištěná média a zpravodajství obecně zajímám, nemůžu přehlédnout věc pro čtenáře, ale i novináře nemilou - vzhledem k nepočetnosti obyvatelstva naší země, nedostatečné znalosti cizích jazyků mezi čtenářstvem (vysvětlím níže) a juvenilním stavu většiny žurnalistického osazenstva se stále plácáme na malém rybníčku.

20.7.2007 v 15:03 | Karma: 12,40 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Média

Radek Hlaváček

Liberecký trapas a (Ne)zmar v Intertotu

Český fotbal se už částečně otřepal z korupčních kauz a špatných výkonů národní reprezentace a tu přišlo léto, kdy se má rozhodnout o tom, kam český fotbal za uplynulý rok došel. Dokáže se letos postavit evropským celkům tak, jako se dokázala například Sparta, která uhrávala pravidelně relativně ucházející výsledky v rámci Ligy mistrů? Dostane se Slavia konečně do miliónové soutěže? Liberec možná naznačil, že to opět nebude slavné...

19.7.2007 v 14:11 | Karma: 13,48 | Přečteno: 2028x | Diskuse| Sport

Radek Hlaváček

Vzpomeňme na Španělsko

Před 71 lety padly první výstřely dnes opomíjené a přesto pro evropský kontinent obrovsky důležité občanské války ve Španělsku. Ideály a emoce po několika měsících nahradily ideologie, nad Iberským poloostrovem se zatáhly mraky mezinárodní intervence a ze Španělska se stala střelnice mocností...

18.7.2007 v 23:00 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Nedělejme z Jiřího Paroubka strašáka

Když jsem před více jak rokem postával na demonstraci proti komunistům na Letné, pociťoval jsem dvojí odpor. Jeden, klasicky pochopitelný, byl namířen proti samotné rudé straně, která nejprve v Rusku a poté i v naší zemi zavedla totalitní režim a teror. Druhý směřoval proti osobě Jiřího Paroubka, který zrovna v té době ztělesňoval možnost návratů starých časů. Ale nepřeháněli jsme a nepřeháníme to trochu?

17.7.2007 v 23:16 | Karma: 16,12 | Přečteno: 1600x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám