Proč říct ne vládní reformě zdravotnictví

22. 12. 2007 13:52:44
Už jen několik dní zbývá do slavnostní (nebo smuteční?) premiéry takzvané vládní "reformy zdravotnictví". Ačkoliv stojí jen na dvou hlasech přeběhlíků a obsahuje řadu nepřesností a kontroverzních pasáží, ani Ústavní soud nemohl zatáhnout za záchrannou brzdu. Od prvního ledna si budeme přitahovat opasky...

"Nic není nevhodnějšího než nevhodný smích" - MARCUS VALERIUS MARTIALISMAFA

Nelze Ústavnímu soudu vytýkat přílišnou pomalost ve vyřizování stížnosti, jde o téma velice citlivé a jeden z pilířů parlamentní demokracie jednoduše nemůže takto rychle smést ze stolu ani ten nejhloupější zákon. Zbývá doufat, že se soudci po Novém roce rozhoupou a na základě rozporuplnosti zákona jej předají zpět Sněmovně a zruší jeho platnost.

Proč by tak měli učinit?

Pokud nejprve pomineme samotnou absurdnost některých opatření, musíme se zahledět na způsob, jakým byl zákon č. 261 / 2007 Sb., o "stabilizaci veřejných rozpočtů" schválen. Jelikož se nejedná o jednoduchý zákon, ale soubor opatření, který pozmění, zruší nebo nahradí velký počet položek ve všech oblastech práva, nelze ho projednat za necelé tři měsíce a v pozměňovacích návrzích navíc rozšiřovat rozsah reformy o další úpravy do té doby "nedotčených" zákonů. Každý poslanec má právo přijít s pozměňovacím návrhem, premiér Topolánek tak učinil v zajímavém stylu - bez projednání s parlamentními výbory přednesl pozměňovací návrh o rozsahu šedesáti stran, který byl posléze samozřejmě schválen. Ale dost už o tomto.

Proč je samotný princip platby u doktora špatný?

Pravdou je, že mnozí lidé utrácejí desetitisíce a statisíce za zbytečnosti, kterými jsou v porovnání s vlastním zdravím třeba automobily a mobilní telefony. Odmítají platit za návštěvu lékaře, ke kterému chodí s každou hloupostí a místo toho si koupí krabičku cigaret. Tak to je a kdo tuto skutečnost popírá, je lhář. Na druhou stranu je ale automobil něčím, na čem státu nemusí nikterak "pozitivně" záležet. Pokud nehledíme na ekologii a průjezdnost měst, může být vládě víceméně jedno, zda má každý občan vlastní vůz. U zdraví to je něco jiného. Stát nemůže chtít, aby jeho občané trpěli nemocemi, způsobenými špatnou prevencí a nezpůsobilou prvotní léčbou. Zdraví občanů se pozitivně přenáší do ekonomické a sociální sféry, proto je v zájmu státu mít co nejzdravější občany. Nechat si od nich za tuto službu platit je neetické a amorální ve chvíli, kdy směřují obrovské peníze například do výstavby dálnic a silničních okruhů, zatímco zdravotnictví žehrá na nedostatek prostředků. Řešme problematiku vysokého školství a zdravotnictví jinak, než přinucením občanů k výdajům z již dostatečně napnutých peněženek.

Je přeci známo, že když z dvou set tisíc studentů každý zaplatí vysoké školné (16 000 Kč za rok), přiteče do školství jen něco málo přes 3,2 miliardy korun, přičemž reálné odhady při započtení všech možných ztrát (stipendia, administrativa) počítají s necelými dvěma miliardami a pesimistické s pěti sty milióny. Parafrázujme astronauty na Měsíci: "Malá částka pro stát, obrovská suma pro občana!". Neplatí to tak i o zdravotnictví? Nekřičí páni Julínek a Cikrt jen proto, že chtějí, aby to vypadalo, že něco doopravdy dělají? Proč zavádět poplatky za něco, co už i tak dostává peníze od Evropské unie a státu a stále kvalitativně roste? Pojďme se bavit o poplatcích ve chvíli, kdy budeme mít ucházející průměrný plat v porovnání se západními zeměmi a školská a zdravotní péče bude opravdu na úrovni. Syrové maso se přeci v obchodech neprodává. Kdo chce platit za polotovary?

Reformátor...
Zákon, který tak bezostyšně klade břímě všemožných poplatků na celé spektrum občanstva, od nejmenších po nejstarší, by neměl vstoupit v platnost. Bohužel se od prvního ledna musíme smířit s tím, že se v našem státě pošlapává princip sociální solidarity. Vzpomeňme na ty nejmladší, kteří potřebují zdravotní péči a rodiče horkotěžko dítě uživí. Vzpomeňme i na ty nejstarší, kteří po celoživotní lopotné dřině musí i v důchodu otáčet každou korunu. A řekněme si na rovinu - je hysterie kolem reforem opravdu jediným řešením? Proč se vykřikuje, že máme jen dvě alternativy - buď platit, nebo počkat na státní bankrot? Je situace opravdu tak tíživá, že musíme na slovo poslouchat pány Julínka, Čunka a Topolánka? A co na to Jan Tleskač?

A když už děláme reformu, tak se snažíme, aby nebyla v rozporu s Ústavou. Tak snad příště!

Autor: Radek Hlaváček | sobota 22.12.2007 13:52 | karma článku: 20.67 | přečteno: 1591x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.59 | Přečteno: 387 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 24.71 | Přečteno: 1075 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 430 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 256 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2048
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...