Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uzavřený kruh politického výběru

Rezignace a bezmoc. Často jediné emoce, na které se vzhledem k politické scéně vzmůžou voliči. Před necelými dvěma lety proběhly parlamentní volby, které skončily nejhůře, jak jen bylo možné - remízou, která stát předurčila k dalšímu balancování nad propastí nestability.

Vládní koalice - zmatek bez opravdových řešení.MAFA

Když na začátku roku 2007 vznikla další Topolánkova vláda, tentokrát podpořená hlasy dvou přeběhlíků, cítil jsem, že to s reformami nebude až tak slavné. Bohužel v naší zemi není zaveden takový volební systém, aby moc po dobu vládního období vykonávala opravdu strana, kterou si obyvatelé vybrali v demokratických volbách. V červnu 2006 dali důvěru reformní modré cestě, která slíbila dramatické (možná až drastické) reformy. Domnívám se, že Topolánek jako premiér selhal stejně tak, jako v křesle premiérském zbytečnými a absurdními populistickými gesty selhal jeho předchůdce z řad České strany sociálně demokratické.

Nelze slibovat něco, co je evidentně nemožné. Obrovské množství hlasů dalo najevo, že občané jsou ochotni utáhnout opasky a promyšlenými reformami projít se sklopenými hlavami, aby poté užívali znovu stoupající ekonomiku, tentokrát na základu, který nehnije. Občanská demokratická strana ještě v průběhu srpna 2007 ladila a propočítávala svoji reformu, na jejíž přípravu měla od Sarajeva téměř deset let! Před volbami bylo naprosto evidentní, že bude nutno dosáhnout určitého konsenzu mezi stranami nelevicového bloku. Výsledkem horečných jednání je zpatlaná reforma, několik ústupků dvou poustevníků a utahování opasků bez jakéhokoliv vysvětlení, k čemu to skutečně pomůže. Zatímco socialisté a komunisté řvou z lavic populistická hesla, vládní koalice lepí sněhuláka ze sněhu i bahna a prezidentští kandidáti kupují hlasy, běžný občan si pomalu váže oprátku. Nebo se rozhoduje, zda vůbec jít k volbám.

Jak z tohoto bludného kruhu vyjít? Nevolit není řešení. Zlaté doby nových stran jsou už asi nenávratně pryč (nebo si myslíte opak?), zelení v parlamentu hrají maňáskové divadlo plné zmatkování bez zjevného názoru. Volič po této komedii víceméně neví, kam obrátit svůj zrak. V čele stojí ODS, která je neschopná prosadit opravdovou reformu a stačí ji jen bezhlavé zpoplatňování všeho, na co přijde, ale opravdové systémové změny chybí. Lidovci jsou klasičtí "kam vítr, tam plášť" a volit je vyjde nastejno, jako když vyhodíme lístek oknem (nebo ho věnujeme neschopné Straně zelených). Na druhé straně pravolevého spektra jsou populističtí socialisté a tradičně zakuklení komunisté. Co na tom, že občas z levého tábora přiletí nějaká logická a věcná připomínka. Ačkoliv se názorově kloním více k sociální demokracii, jsem stejně znechucen. Opozice se dnes jen zmítá v abstinenčním záchvatu z nedostatku moci.

Vyřešila by to nějaká nová strana, nebo jsme odsouzeni sledovat parlamentní přenosy, kde se handrkuje mírně socialistická ODS a částečně pravicová ČSSD? Co myslíte vy? Pomohla by snad změna volebního systému?

Autor: Radek Hlaváček | neděle 23.12.2007 11:15 | karma článku: 13,59 | přečteno: 1109x
  • Další články autora

Radek Hlaváček

Není poražených

Jen několik dnů uběhlo od klíčového hlasování o vyslovení důvěry kabinetu Jiřího Rusnoka a to, co bylo ještě před několika měsíci pouhým snem velké části české společnosti, se pravděpodobně stane realitou a k předčasným volbám bychom měli zamířit v říjnu nebo v listopadu tohoto roku. Dovoluji si tvrdit, že po nedávných událostech není poražených, ale pouze vítězů.

11.8.2013 v 16:40 | Karma: 9,09 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Jako sociální demokraté bychom měli říct ne spolupráci s komunisty

Za těch více jak sto třicet let existence se sociální demokracie s komunisty nespočetněkrát utkala v soubojích o přízeň levicových voličů a i samotné místo na slunci. Vítězství střídaly porážky, tu zatím největší a doposavad poslední z roku 1948, během které sociální demokracie selhala jako strážný pes demokracie, následovaly čtyři desítky let zákazu a poroby „uvědomělejšími“ soudruhy. V dnešní době bychom si my, sociální demokraté všech věkových kategorií, neměli uvědomovat pouze ty „pro“ v otázce spolupráce s komunisty, ale i „proti“ a nikdy bychom neměli podlehnout iluzi, že komunisté jsou naši spojenci. Nikdy nebyli a nikdy nebudou!

7.11.2012 v 11:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Multikulturalismus a nemocná společnost

Kritické zhodnocení současné snahy o odmítnutí zdánlivě nefunkční multikulturní společnosti. Píše se podzim roku 2010 a německá kancléřka Angela Merkelová na setkání s mladými křesťanskými demokraty pronáší projev, který se možná jednou bude citovat v učebnicích dějepisu. Zřejmě jako první představitelka některého ze západních demokratických států přiznala, že alespoň v Německu pokus o vytvoření multikulturní společnosti selhal.

16.12.2010 v 12:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Co pro mě znamená pojem občanská společnost - esej

Esej na téma občanské společnosti a současné situace ve světě. Existuje dnes něco na způsob občanské společnosti, nebo to, co za ni dnes považujeme, je spíše součást mainstreamu, který bezmezně podporuje současný systém? Existuje vůbec něco lepšího než svět, ve kterém žijeme?

13.12.2010 v 17:40 | Karma: 9,16 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Přestaňme podněcovat třídní nenávist

Současná předvolební kampaň vyostřuje domnělý souboj „na život a na smrt“ mezi různými skupinami občanů České republiky. Jde o součást negativní kampaně, která běží nepřetržitě už od nástupu Jiřího Paroubka do funkce ministerského předsedy v roce 2005 a ovzduší ve společnosti škodí více, než cokoliv jiného.

29.3.2010 v 11:55 | Karma: 41,59 | Přečteno: 8319x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám