Vzpomeňme na Španělsko

18. 07. 2007 23:00:00
Před 71 lety padly první výstřely dnes opomíjené a přesto pro evropský kontinent obrovsky důležité občanské války ve Španělsku. Ideály a emoce po několika měsících nahradily ideologie, nad Iberským poloostrovem se zatáhly mraky mezinárodní intervence a ze Španělska se stala střelnice mocností...
Masová propaganda se na občanské válce rozhodně nešetřila.
Masová propaganda se na občanské válce rozhodně nešetřila.

Schylovalo se k tomu již řadu měsíců, ba dokonce let. Španělsko, vržené do dvacátého století jako nevyvinutá země, trpící radikálním katolicismem, chudobou a svévolí latifundistů se probudila do temné přítomnosti. Zprofanovaná monarchie, reprezentovaná Alfonsem XIII. nebyla natolik silná, aby zamezila radikálním politickým krokům. Nastolení diktátorského režimu Prima de Rivery roku 1924 natolik zaselo sémě nenávisti, že vyhlášení republiky v roce 1931 posadilo Španělsko na sud se střelným prachem.

Neustálé rozepře se v parlamentu, absolutně neschopné a zkorumpované vlády levice, středu i pravice vedly k dalšímu prohloubení nenávisti. Celé Španělsko se upínalo na nové volby v únoru 1936. Když je vyhrála o několik desítek tisíc hlasů levice, získala drtivou převahu v parlamentu. Konzervativní síly, upínající se k monarchii, se zděsily. Fackování rudých se jim nyní mělo vrátit.

18. července 1936 začalo ve španělském Maroku povstání armádních důstojníků, později vedených generálem Franciscem Frankem (celým jménem Francisco Franco y Bahamonde), které zemi vrhlo do krvavé lázně. Střetly se zde dvě ideologická křídla - levicový tábor, který byl zpočátku veden socialisty, později ovládnut stalinskými komunisty a fašistický tábor, kde se mísily nacionalistické, konzervativní a fašistické síly. Pro vývoj Španělska v pozdějších letech bylo nejspíše výhodnější vítězství Franka, z krve vzešlo Španělsko silnější, vnitřně pevné a ekonomicky víceméně svobodné. Anarchie v rudém táboře vedly dokonce v květnu 1937 a na konci války k občanské válce v rámci občanské války, republikánské Španělsko bylo plně závislé na Sovětském svazu.

Typickou španělskou povahu samostatnosti a vzdoru vyjádřil po konci války v roce 1939 o rok později Franco dle svého - po sérii vítězství Německa se odmítl přidat na jeho stranu. Důvody byly pragmatické, ale i ekonomické. Španělsko mělo blíže k Itálii, oba národy žily pod fašistickou vládou a Německo bylo nacistické. A frankistický režim se před i po druhé světové válce těšil přízni jak Velké Británie, tak například severských zemí. Přesto byl autoritativní režim ve Španělsku nakonec poražen. Čím? Je to překvapivé, ale ne silou. Smrt Franka v roce 1975 a stále větší pronikání "západní" kultury do katolického Španělska nastolilo cestu k demokratickému a silnému Španělsku, jak ho známe dnes.

Krvavá řež za ideály skončila pro Španělsko smrtí mnoha tisíc mužů. Mnoho Španělu dnes odpoví, že je rádo, že frankisté vyhráli. Kdoví, jak by se Evropa srovnala s druhou sovětskou republikou. Nic však nemůže omluvit hrubé porušování lidských práv a autoritativní režim. Vzpomeňme si občas na oběti této krvavé předehry druhé světové války, padlo tam i plno našich krajanů. A ne nadarmo.

Závěr: Podle mého názoru Španělsko v té době dosáhlo nejlepšího možného výsledku. Hluboce věřící země odvrátila nebezpečí socialistického útlaku, komunistické navdlády a závislosti na Sovětském svazu. Země se ocitla mimo dění druhé světové války, přesto měla blíže k Ose. Ale tak, jako se nesoudili italští váleční zločinci, protože jejich činy nebyly v porovnání se s ostatními nikterak šílené, nemůžeme soudit ani španělské fašisty. V porovnání s Němci pak Italové a Španělé prokázali, že do označení států Osy (ačkoliv Španělsko jen ekonomicky) patřili jen z čirého pragmatismu. Španělsko šlo lepší cestou a předešlo sovětizováni.

Autor: Radek Hlaváček | středa 18.7.2007 23:00 | karma článku: 10.80 | přečteno: 1117x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 34 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 10.64 | Přečteno: 102 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 92 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.71 | Přečteno: 884 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 3311 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2048
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...