Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pan Navratil

18. 12. 2009 13:12
Školné je v zájmu společnosti

Na rozdíl od autora se delší dobu pohybuji na akademické půdě a povalečů a lemplů jsem zažil mraky. Zásadním přínosem školného bylo a) zvýšení prospěchových stipendií b) zajištění garantovaných půjček nejenom na školné, ale i na ostatní se studiem související výdaje, které dnes opravdu některým lidem studium vzdalují. Dále by školné nutilo lidi studovat obory, které jsou žádané, a ne ty, které se jim zrovna v tu chvíli líbí. Nevidím důvod, aby stát financoval mládeži koníčky.

Autorův názor ovšem považuji za logický - vzhledem k jeho politické angažovanosti.

0 0
možnosti

eltazar

18. 12. 2009 10:16
tohle je pěknej

blábol. už to tu bylo tak cca 2-3 měsíce zpátky, od jiného autora a opět to samé v bleděmodrém - že jsou nutné náklady na "provoz" - ubytování, skripta, jídlo atd.? no to je mi tedy novinka! a u čeho prosím vás tyto náklady nejsou??? krom toho, NIKDO vás nenutí na tu školu jít a tyto náklady si platit.

argumenty typu že po škole nemá čerstvý absolovent možnost splácet dluh kvůli rodině či jiným výdajům, je také zcestný - vysoká škola zajistí vyšší příjem (měla by, abych byl zcela přesný) než má soudruh od soustruhu, tudíž vrácení nějaké částky z platu vás staví na úroveň oněch méně vystudovaných - a oni s tím vyžijí. tak proč ne vysokoškolák.

to, že se peníze ve školství rozhazují horem spodem kam to jenom jde je věc jiná. nicméně zavedení přímého školného má neoddiskutovatelná pozitiva - zlepšení výuky, zmenšení zátěže na učitele a potažmo i studenty, lepší a účinější systém vzdělávání, vyselektování póvlu a flákačů. howg.

0 0
možnosti

parquin

17. 12. 2009 10:21
ale já nechci ze svých

a vskutku nemalých daní platit budoucí milionáře - hezky ať se platí školné - na ekonomii a právech nejvyšší, doktoři o něco nižší a třeba sociální pracovníci nic a že máte po studiu jiné věci na starost než platit odložené školné? Snažte se , choďte na brigády a mějte prospěchové stipendium a nebude to takový problém, hlavně nechtějte aby se vám na váš budoucí život na vysoké noze skládali ostatníRv

0 0
možnosti

Pan Navratil

18. 12. 2009 13:16
Re: ale já nechci ze svých

Při dnešních možnostech v prázdninových programech Work and Travel a podobných si myslím, že nějaké školné je bez problému.

0 0
možnosti

radim36

17. 12. 2009 9:06
Za socíku

kdy jsem studoval já, byla škola zadarmo. Tedy spoustu nákladů platili ti ostatní. Vlastní náklady byly zanedbatelné, bydlení na koleji bylo silně dotováno, jídlo taky. Vlastní náklady na toto byly tak desetina měsíčního platu , pokoj za 30 korun za měsíc, jídlo za 2,60.  Za polovinu průměrného měsíčního platu se dalo  přepychově vyžít včetně hospodského života.  Asi 20 % našich kolegů, co s námi nastupovali, neměli potom za cíl vystudovat školu, ale co nejdéle využít tohoto pohodlného a levného kolejního života, aby se co nejpozději dostali na vojnu a do tehdy takzvaného pracovního procesu. Často byli i překvapivě chytří a na tu školu rozhodně měli. Pokud na školu úplně kašlali, vydržel jim ten život půl roku, první semestr plus zkouškové, pokud udělali nějaké  zápočty a zkoušky, mohli přerušit a opakovat ročník.  Což se spoustě povedlo. Ale potom stejně skončili.

Přínos školného vidím v tom, že počet takových studentů omezí. 

0 0
možnosti

Glock bez -e

17. 12. 2009 8:32
A aby nebyla mýlka, kde máte lapsus -zapomínáte na stipendia

Zeptejte se u vás na studijním na možnost školního stipendia pro sociálně slabší studenty. Na 90% je takové stýpko utopií, případně dělá pár stovek měsíčně.

.

Ona neexistují jen prospěchová stipendia, víme? Protože ale VŠ nemají peníze na svoje stipendijní programy, tak si ten sociálně slabý student musí v dané chvíli všechno - kolej, stravné, učebnice, literaturu, dopravu - platit sám. Namísto abyste uvažoval v duchu sociálně slbého - "momentálně nemám peníze, ale mám sociální stýpko /ne 4000 Kč měsíčně/, ze kterého zaplatím část věcí, vezmu si ještě studentskou půjčku s odloženou splatností /také byla součástí vl. návrhu/ na zaplacení školného - tím nebudu mít akutní finanční problémy, vystuduji a začnu splácet potom", tak tady stavíte fantaskní konstrukci ....

.

Víte co, zaregistrujte se v Erasmovi a jeďte někam na půl roku studovat někam, kde se školné platí. Ať poznáte, že nevíte, o čem píšete.

0 0
možnosti

Glock bez -e

17. 12. 2009 8:40
Re: A aby nebyla mýlka, kde máte lapsus -zapomínáte na stipendia

Pro neznalé joudy:

má-li škola v 5 ročnících 2000 studentů a školné by bylo 10.000 za semestr (20.000 ročně) = 40.000.000 příjmů. Tyhle peníze jsou příjmem školy a je na škole, jak je utratí. Když se rozhodne třeba jen čtvrtinu financí věnovat na stipendia 400 chudých studentů a 100 nejlepších studentů (sociální a prospěchová stipendia), tak to je 20.000 na hlavu. To je princip fungování školného v západním světě. Vybere se od všech a část se rozdá podle předem stanovených kritérií. Tím se eliminují VŠ povaleči (synáčků z bohatých rodin se to ale nedotkne) a motivují ti, kteří na VŠ nemají finance.

.

P.S. Denní studium má VŠ "zdarma", ale lidi, co studují distanční studium, normálně platí školné (15.000,- za semestr). Tedy ono se tomu neříká školné, ale příspěvek na pomůcky nebo tak nějak.

0 0
možnosti

Glock bez -e

17. 12. 2009 7:50
Ano soudruhu

Takové studenty-povaleče jsem viděl. Jedním z nich je i můj vlastní bratranec, který po třech letech vzdal pajdu, v té chvíli byl ve 2. ročníku. Měl to všechno tak krásně "na háku", že z něj jeho rodiče dostávali psotník. A není to nijak vzdálená minulost - stalo se to před 3 roky.

0 0
možnosti

jrc

16. 12. 2009 20:34
Dodatek

Nejsem sociální demokrat, ale fandím mimo jiné, ČSNS !

0 0
možnosti

jrc

16. 12. 2009 20:29
Študente, dávám Ti karmu !

Peněz je v oboru školství dost a není potřeba, aby studenti platili školné. Dát dítě na vysokou školu, si již dnes, nemůže mnoho rodičů z důvodu vysokých nákladů, dovolit !

Kde se ztrácejí peníze a co tady ve skutečnosti jde, se dozvíš na blogu

http://jiricumpelik.blog.idnes.cz !

Stát by už měl přestat přispívat na studenty soukromých vysokých škol. Vždyť se jedná o soukromé podnikání.  Už teď tu máme snad nejvíc soukromých škol, na počet našich studentů, v Evropě.

Pokud by měl někdo platit školné, tak by to měli být vysokoškoláci formou 1 % vysokoškolské daně,  ze svých příjmů od 35 let výše, kdy již převážně nemají existenční potíže. To by se ovšem panu Matějovi a spol nelíbilo !

0 0
možnosti

Glock bez -e

17. 12. 2009 8:03
Re: Študente, dávám Ti karmu !

Zeptám se krátce: co víte o principu rovného přístupu? 8-o

0 0
možnosti

kaktusak

16. 12. 2009 18:36
Správně, školné je špatné

Jestli pravice školné někdy zavede, následující levicová vláda ho pak zruší, stejně jako další pochybné experimenty.

0 0
možnosti

jeste asocialnejsi grupa

16. 12. 2009 18:39
Re: Správně, školné je špatné

a pravice zase zrusi pochybne experimenty levicovych vlad ... a levice zase pochybne experimenty pravicovych vlad ... a pravice ... a pes jitrnicku sezral ...

0 0
možnosti

Saltos Alim

16. 12. 2009 18:24
Účinné

Diskuse se svou historií, názory a ještě delší perspektivou  - pokud se neuplatní jednoduché řešení., To je:   žádné školné, ale taxa při přihlášce ke každé skoušce. Bez vykonaných skoušek se nedostuduje. Pro zichr však  zásadně skouška před komisí alespoň tříčlennou.    8-o      

0 0
možnosti

m. l.

18. 12. 2009 13:27
Re: Účinné

Proč? Školu si platím abych se něco dozvěděl. Když platím a nic se nedozvím, moje chyba. Všk ono se to později v práci zúročí :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS