Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je dobrým krokem usmíření se s komunisty?

Prezident Klaus před nedávnem prohlásil, že je proti komunismu, nikoliv však proti KSČM. Před kontroverzními prezidentskými volbami si tak rýpnul do citlivého místa polistopadové společnosti. Československá politická špička nevyužila záhy po pádu totalitního režimu šanci na jakékoliv vypořádání se s komunistickou stranou. Podle pana prezidenta je každý pokus o reparát v současné chvíli spíše k smíchu. Dovolím si také se k tématu skromně vyjádřit.


Samozřejmě jde o něco překvapivého a nečekaného, přesto výrok druhého prezidenta samostatné České republiky shrnuje něco, co krystalizuje už několik let. Když spáchal v květnu 1990 jeden z čelních představitelů odstoupivšího režimu Antonín Kapek sebevraždu, pro mnohé tím končilo vypořádání se starými pořádky. Komunistická strana nebyla přinucena k přejmenování, natož pak odvolání svého vpravdě zločinného učení a omluvení se za zločiny, které spáchala původní KSČ během čtyřiceti let poroby českého národa. Odstrkovaná a tiše tolerovaná byla pak v parlamentu rudá strana od prvopočátků české demokracie.

Jistě, jak vliv komunistů v parlamentu sílil, ale i oslaboval (pro upřesnění, KSČM získala ve volbách roku 1990 celých 13 % hlasů, roku 1992 14 %, roku 1996 10 %, 1998 11 %, 2002 18 % a nakonec při posledních volbách roku 2006 12 %), vzrůstal v české společnosti strach z návratu předlistopadových pořádků. Ostatní strany přijímaly různé rezoluce, které zakazovaly koalice s komunisty a byla proti nim, více či méně úspěšně, praktikována politika ignorace. V letech devadesátých je to jev pochopitelný, křivdy, které byly na českém národě spáchány, nebudou jen tak zapomenuty. Přesto poslední výrok prezidenta Klause vítám.

Proč?

Už před remízovými loňskými volbami spolupracovala sociální demokracie s komunisty při hlasování o některých, povětšinou marginálních, tj. méně důležitých zákonech. Vypadalo to na pohled nechutně, ale musíme si uvědomit, že komunisté mají levicové vidění světa a je relativně dost témat, ve kterých se shodnou se socialisty stejně tak, jako by se (teoreticky) mohla shodnout ODS s kupříkladu některými ultrakonzervativními stranami. Známé chilské přirovnání říká, že ten, kdo si takříkajíc "natáhne kalhoty", je člověk činu. Tím v současné situaci bezesporu je Václav Klaus, který všem nekomunistickým politikům konečně umožní vyklouznot z marastu pokrytectví, kdy navenek souhlasili s tím, že komunisté jsou zločinci, ale v zákulisí je brali jako nedílnou součást parlamentní džungle.

Nyní se otevírá komunistům cesta k reformaci, kdy se může KSČM oprostit od minulosti (alespoň slovně, proboha!) a stát se plnohodnotnou parlamentní stranou 21. století, se kterou můžeme nesouhlasit, ale musíme ji akceptovat. Moskva již není centrum loutkového divadla, v nás neduní vděčnost komunistům za osvobození a gulagy jsou snad už překonané. Domnívám se, že bychom neměli odpouštět, ani zapomínat. Měli bychom ale dbát na korektnost v přístupu ke KSČM. Vždyť se už nejspíš blíží chvíle, kdy budou komunisté participovat ve vládě. Bojíte se toho? I já se bojím. Ale zároveň cítím naději, že tím skončí doba kocoviny a my se vydáme po cestě demokratické politické scény 21. století.

Vážený pan prezident u mě v tomto případě jednoznačně zabodoval. A co na tom, že nejspíš nejde o výsledek zralé politické a státnické úvahy, ale o pragmatický krok s cílem dosáhnout úspěchu u komunistů, kteří drží důležité hlasovací právo v prezidentské volbě.

Autor: Radek Hlaváček | úterý 25.12.2007 19:43 | karma článku: 16,86 | přečteno: 1622x
  • Další články autora

Radek Hlaváček

Není poražených

Jen několik dnů uběhlo od klíčového hlasování o vyslovení důvěry kabinetu Jiřího Rusnoka a to, co bylo ještě před několika měsíci pouhým snem velké části české společnosti, se pravděpodobně stane realitou a k předčasným volbám bychom měli zamířit v říjnu nebo v listopadu tohoto roku. Dovoluji si tvrdit, že po nedávných událostech není poražených, ale pouze vítězů.

11.8.2013 v 16:40 | Karma: 9,09 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Jako sociální demokraté bychom měli říct ne spolupráci s komunisty

Za těch více jak sto třicet let existence se sociální demokracie s komunisty nespočetněkrát utkala v soubojích o přízeň levicových voličů a i samotné místo na slunci. Vítězství střídaly porážky, tu zatím největší a doposavad poslední z roku 1948, během které sociální demokracie selhala jako strážný pes demokracie, následovaly čtyři desítky let zákazu a poroby „uvědomělejšími“ soudruhy. V dnešní době bychom si my, sociální demokraté všech věkových kategorií, neměli uvědomovat pouze ty „pro“ v otázce spolupráce s komunisty, ale i „proti“ a nikdy bychom neměli podlehnout iluzi, že komunisté jsou naši spojenci. Nikdy nebyli a nikdy nebudou!

7.11.2012 v 11:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Multikulturalismus a nemocná společnost

Kritické zhodnocení současné snahy o odmítnutí zdánlivě nefunkční multikulturní společnosti. Píše se podzim roku 2010 a německá kancléřka Angela Merkelová na setkání s mladými křesťanskými demokraty pronáší projev, který se možná jednou bude citovat v učebnicích dějepisu. Zřejmě jako první představitelka některého ze západních demokratických států přiznala, že alespoň v Německu pokus o vytvoření multikulturní společnosti selhal.

16.12.2010 v 12:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Co pro mě znamená pojem občanská společnost - esej

Esej na téma občanské společnosti a současné situace ve světě. Existuje dnes něco na způsob občanské společnosti, nebo to, co za ni dnes považujeme, je spíše součást mainstreamu, který bezmezně podporuje současný systém? Existuje vůbec něco lepšího než svět, ve kterém žijeme?

13.12.2010 v 17:40 | Karma: 9,16 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Přestaňme podněcovat třídní nenávist

Současná předvolební kampaň vyostřuje domnělý souboj „na život a na smrt“ mezi různými skupinami občanů České republiky. Jde o součást negativní kampaně, která běží nepřetržitě už od nástupu Jiřího Paroubka do funkce ministerského předsedy v roce 2005 a ovzduší ve společnosti škodí více, než cokoliv jiného.

29.3.2010 v 11:55 | Karma: 41,59 | Přečteno: 8319x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám