Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jako sociální demokraté bychom měli říct ne spolupráci s komunisty

Za těch více jak sto třicet let existence se sociální demokracie s komunisty nespočetněkrát utkala v soubojích o přízeň levicových voličů a i samotné místo na slunci. Vítězství střídaly porážky, tu zatím největší a doposavad poslední z roku 1948, během které sociální demokracie selhala jako strážný pes demokracie, následovaly čtyři desítky let zákazu a poroby „uvědomělejšími“ soudruhy. V dnešní době bychom si my, sociální demokraté všech věkových kategorií, neměli uvědomovat pouze ty „pro“ v otázce spolupráce s komunisty, ale i „proti“ a nikdy bychom neměli podlehnout iluzi, že komunisté jsou naši spojenci. Nikdy nebyli a nikdy nebudou!

Česká televize

Po úspěchu komunistické strany v krajských volbách a prvním kole voleb senátních se vně a pomalu i uvnitř sociální demokracie opět naplno rozproudila debata nad věčnou otázkou, na kterou nejspíš neexistuje správná odpověď. Mají sociální demokraté v rámci všech stupňů zastupitelské demokracie uzavírat otevřené koalice se zástupci Komunistické strany Čech a Moravy?

Za sebe tvrdím, že nikoliv.

Předtím, než vysvětlím můj osobní postoj k této problematice, se kterým se v žádném případě necítím být v rámci strany osamocen, pojďme si shrnout fakta, která rezonují v rámci každé debaty se zastánci spolupráce ČSSD s komunisty na všech úrovních, tedy zastánci zrušení tzv. Bohumínského usnesení z roku 1995, jež zapovídá sociálním demokratům spolupráci s extremistickými stranami.

Za prvé, žádná analýza, ani ta nejdůležitější ze závěru roku 2011, pro kterou ministerstvo vnitra oslovilo kromě odborníků i BIS, neprokázala, že by KSČM v současné podobě představovala pro demokratický právní stát, kterým Česká republika je, jakékoliv bezprostřední nebezpečí. Ačkoliv se nejedná o soudní verdikt a lze spravedlivě namítat, že z dlouhodobého pohledu jisté nebezpečí představovat může, přesouváme se zpochybňováním tohoto faktu do roviny spekulací. Další podstatnou skutečností, stojící v argumentaci proti tvrzení o kontinuitě KSČM s předlistopadovou komunistickou stranou je, že se komunisté opakovaně omluvili za činy, spáchané na obyvatelích Československa před rokem 1989, nejprve tak učinili v usnesení mimořádného sjezdu dne 20. prosince 1989, později pak v celé řadě politických deklarací.

Za druhé, Komunistická strana Čech a Moravy oslovuje významnou část voličstva, v krajích a výhledově i na celostátní úrovni počet jejich mandátů ve všech typech zastupitelských sborů tvoří či bude tvořit společně se sociálními demokraty dostatečnou většinu potřebnou k utvoření početně silných koalic. Výsledkem ignorování té části sborů, kterou na základě demokratických voleb obsadili zástupci KSČM, odstřiháváme tuto stranu jak od reálného vlivu na moc, tak i od spravedlivého naštvání obyvatel na ty, kteří převezmou břímě exekutivy. Laicky řečeno, kdo nic nedělá, nic nezkazí a preference komunistů tak na náš úkor dále porostou. V současné polarizované společnosti si případným odmítnutím utvoření koalice s komunisty zamezujeme cestu k převzetí odpovědnosti za další směřování České republiky, protože náš koaliční potenciál směrem doprava je od dob Jiřího Paroubka notně poškozen – a střed politického spektra v podobě např. Strany zelených vlastní vinou prakticky vymizel.

Nakonec je tu za třetí skutečnost, že programové průsečíky především v oblasti naplňování sociálních práv občanů tu mezi sociální demokracií a komunistickou stranou bezesporu existují a v dnešní době, kdy vláda provádí doslova likvidační kroky pro obyvatelstvo s nižšími a středními příjmy provázené doslova nechutným galapředstavením popravy politické kultury, tu existuje jasná společenská poptávka po změně, kterou čistě levicová koalice může představovat.

Tyto argumenty jsou dostatečně pádné pro ty straníky, kteří preferují onen pragmatický přístup k vládnutí a bez dalšího pro ně znamenají zelenou spolupráci s KSČM. Ti často svojí argumentací obhajují komunisty tak vehementně, že skoro až člověk musí ptát, proč tedy volit sociální demokracii, když to samé dostane volič od komunistů a jejich účast v koalici je tak potřebná. Já se osobně řadím k těm druhým. Těm, kterým není lhostejné cosi, abstraktně zvané slušnost a ideály, těm, kterým záleží na tom, jak vypadá image sociální demokracie ve vztahu k minulosti celého státu i její vlastní, jak vypadá naše značka v očích té části společnosti, pro kterou komunistická strana představuje z historického pohledu to negativní na české politické scéně. Těm, kterým slova jako je humanismus, lidská práva, demokratický právní stát nepřipadají jako něco, co může být překryto akutní potřebou nalézt koaličního partnera za každou cenu.

Nikdy nebudu s to komunisty považovat vzhledem k jejich bezmeznému populismu a pokrytectví za naše přirozené koaliční partnery a nejsem a ani nebudu moct být nadšen ve chvíli, kdy s nimi koalice vznikají, protože to považuji za rezignaci na snahu nalézt vzhledem k našim ideovým východiskům koaliční partnery směrem k politickému středu a tento politický okruh podporovat. Nejspíše nikdy nebudu schopen jim uvěřit, že se nadobro rozešli s bolševismem a ctí bez výhrad ústavní pořádek České republiky, protože, ač nejsem primitivním antikomunistou a problematice totality se věnuji, nelze zapomenout na to, jak bez mrknutí oka v minulosti čelní představitelé této strany znásilnili podstatu demokratického právního státu, pošlapávali lidská práva a upírali občanům svobodu. A že je k těmto personám stále něco pojí, dokládá i skutečnost, že dodnes kladou věnce a květiny k hrobu Klementa Gottwalda.

Nikdy bychom neměli během uvažování o koalici s komunisty podlehnout těm argumentům, které jsem výše uvedl a zapomínat v rámci boje proti pravici a jejich zhoubnému modelu štíhlého státu na klíčové hodnoty sociálnědemokratického hnutí, které oni v minulosti pošlapávali.

Pokud vznikne jakákoliv spolupráce s komunisty, ať už na obecní, krajské nebo celostátní úrovni, budu s takovou spoluprací z výše uvedených důvodů nesouhlasit a budu v rámci své činnosti v sociálnědemokratickém hnutí, tedy České straně sociálně demokratické a mládežnické organizaci Mladých sociálních demokratů požadovat, aby bylo důsledně naplňováno tzv. Bohumínské usnesení, případně bylo toto usnesení aktualizováno a dále byly naplňovány hodnoty demokracie, práva a slušnosti ve vztahu k ostatním politickým subjektům v ČR. V případě, že přesto dojde k uzavření koaličních smluv, budu od odpovědných orgánů požadovat, aby byla taková spolupráce doplněna smlouvou, ve které se komunisté zaváží dodržovat zájmy chráněné ústavou a opět deklarují, že se necítí být jakkoliv spojeni s děním v Československu před listopadem 1989 a toto období plně odsuzují. Je samozřejmé, že budu vyžadovat kontrolu plnění takové smlouvy a neustály dohled nad činností KSČM.

Nedůvěřuj a pokud i přesto důvěřuješ, prověřuj.

Autor je místopředsedou Krajského klubu Mladých sociálních demokratů v Praze
a členem ČSSD

Autor: Radek Hlaváček | středa 7.11.2012 11:00 | karma článku: 19,25 | přečteno: 1519x
  • Další články autora

Radek Hlaváček

Není poražených

Jen několik dnů uběhlo od klíčového hlasování o vyslovení důvěry kabinetu Jiřího Rusnoka a to, co bylo ještě před několika měsíci pouhým snem velké části české společnosti, se pravděpodobně stane realitou a k předčasným volbám bychom měli zamířit v říjnu nebo v listopadu tohoto roku. Dovoluji si tvrdit, že po nedávných událostech není poražených, ale pouze vítězů.

11.8.2013 v 16:40 | Karma: 9,09 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Multikulturalismus a nemocná společnost

Kritické zhodnocení současné snahy o odmítnutí zdánlivě nefunkční multikulturní společnosti. Píše se podzim roku 2010 a německá kancléřka Angela Merkelová na setkání s mladými křesťanskými demokraty pronáší projev, který se možná jednou bude citovat v učebnicích dějepisu. Zřejmě jako první představitelka některého ze západních demokratických států přiznala, že alespoň v Německu pokus o vytvoření multikulturní společnosti selhal.

16.12.2010 v 12:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Co pro mě znamená pojem občanská společnost - esej

Esej na téma občanské společnosti a současné situace ve světě. Existuje dnes něco na způsob občanské společnosti, nebo to, co za ni dnes považujeme, je spíše součást mainstreamu, který bezmezně podporuje současný systém? Existuje vůbec něco lepšího než svět, ve kterém žijeme?

13.12.2010 v 17:40 | Karma: 9,16 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Přestaňme podněcovat třídní nenávist

Současná předvolební kampaň vyostřuje domnělý souboj „na život a na smrt“ mezi různými skupinami občanů České republiky. Jde o součást negativní kampaně, která běží nepřetržitě už od nástupu Jiřího Paroubka do funkce ministerského předsedy v roce 2005 a ovzduší ve společnosti škodí více, než cokoliv jiného.

29.3.2010 v 11:55 | Karma: 41,59 | Přečteno: 8319x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Krátce o současnosti a budoucnosti české pravice

O tom, že se česká pravice nachází v období těžké ideové a personální krize, není pochyb. Po (ne)vyhraných volbách v létě 2006 se sice poprvé po deseti letech podařilo pravici zformovat vládu (byť s velkou prodlevou), ale stejně jako v roce 1996 závisela ve velké míře pouze a jedině na libovůli sociální demokracie. Už po hlasování o důvěře bylo jasné, že tato vláda leží a běží na dobré náladě dvou levicových přeběhlíků a neposlušného křídla Strany Zelených, v případě rebelie těchto slabých článků pak na Jiřím Paroubkovi, respektive na schopnosti Mirka Topolánka dohodnout se s opozicí.

25.3.2010 v 22:36 | Karma: 12,19 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám