Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Radarový humbuk aneb jak to celé vidím

V posledních měsících se strhla diskuse o tématu, které generace let šedesátých a dřívějších ve studentském věku řešit opravdu nemusely - demokratická společnost ve spolupráci s vládou musí nyní rozhodnout, zda na našem území má stát americká radarová základna.

George Bush nabízí, nerozkazuje. Můžeme odmítnout, ale bylo by to pro Česko přínosné?AP

Úplně na začátek bych chtěl deklarovat, že s ideou této formy spojenecké pomoci naprosto souhlasím. Vidím však i argumenty proti a rozhodně se nechci chovat jako ti, kteří fanaticky stojí na protějších pólech a zavírají oči před diskusí. Nechte mě však vyložit můj názor a vysvětlit, proč jsem pro radar.

Začněme obšírně - druhá světová válka nás postavila po 8. květnu 1945 do situace, kdy jsme se museli povinně spoléhat na jediného, avšak mocného spojence, Sovětský svaz. Samotná válka pro nás začala Mnichovem, kde nás naši původní přátelé opustili, protože postrádali ochotu se razantně postavit hitlerismu. Už tehdy si kdejaký Čech musel uvědomit, že to prostě bez dostatečně obratné zahraniční politiky a silných spojenců nelze ve střední Evropě daleko dotáhnout.

Československo žilo čtyřicet let pod diktátem Varšavské smlouvy, respektive jako satelit Moskvy. Nikdo se nás neptal na to, co chceme, co potřebujeme a obzvláště po roce 1968 se nenamáhali Sověti ani informovat generální štáb o tom, jaké zbraně rozmisťují ve svých vojenských komplexech. Jaké bylo překvapení českého ministra zahraničí Šedivého na přelomu let 1989 a 1990, když ho suše sovětští generálové informovali o tom, kolik vojáků a raket zde udržují. Byli jsme drženi jako zvěř v tomto paktu jen kvůli zachování východního impéria.

Dnes je situace jiná. Každé zboží má svého kupce, praví známé přísloví. V tomto případě to platí dvojnásob. Jsme již sedmnáct let víceméně demokratická země, která má právo si o své zahraniční politice rozhodovat sama. Naši vrchní diplomaté již nemusí užívat známého masarykovského výroku a jsme respektováni za naše vpravdě skromné příspěvky do společné kasičky aliance NATO. Spojenectví se Spojenými státy je pro nás závazek a výzva zároveň. Americké síly by nás v případě války ochránily, protože už od roku 1776 se Washington zmítá mezi dvěma póly - co je dobré pro Ameriku a co je morálně správné. Mnohé činy CIA nebyly zrovna morální, mnohdy se nepovedly a často stály zbytečné životy. Pokud však jde o válku, máme už od roku 1917 jistotu, že Američané nenechají Evropu padnout. A koneckonců - nebyly to Spojené státy, které nás v Mnichově zradily.

Co za to? Za to, že jsme nyní prosperující stát, který využívá mnohých ideálů, které se rozvinuly za oceánem, za osvobozenou Plzeň, za neutuchající pomoc amerických úřadů v boji proti komunismu, za to, že pro nás stále Amerika je tou bezpečností zárukou, kterou už tak dlouho hledáme?

Radar nás donutí se postavit na jednu ze stran. Pasivnost, kterou známe z let totalitních hoďme za hlavu a splňme spojenecké závazky. Věřme té Americe, která nás v květnu 1945 pomáhala osvobodit a nabídla nám Masrhallův plán ekonomické obnovy, který komunisté zatratili. Nechme Spojené státy postavit radarovou základnu.

A nepyskujme pořád na ty víza, v porovnání s problémem radaru je to přeci marginálie.

Autor: Radek Hlaváček | úterý 26.6.2007 16:06 | karma článku: 18,80 | přečteno: 1204x
  • Další články autora

Radek Hlaváček

Není poražených

Jen několik dnů uběhlo od klíčového hlasování o vyslovení důvěry kabinetu Jiřího Rusnoka a to, co bylo ještě před několika měsíci pouhým snem velké části české společnosti, se pravděpodobně stane realitou a k předčasným volbám bychom měli zamířit v říjnu nebo v listopadu tohoto roku. Dovoluji si tvrdit, že po nedávných událostech není poražených, ale pouze vítězů.

11.8.2013 v 16:40 | Karma: 9,09 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Jako sociální demokraté bychom měli říct ne spolupráci s komunisty

Za těch více jak sto třicet let existence se sociální demokracie s komunisty nespočetněkrát utkala v soubojích o přízeň levicových voličů a i samotné místo na slunci. Vítězství střídaly porážky, tu zatím největší a doposavad poslední z roku 1948, během které sociální demokracie selhala jako strážný pes demokracie, následovaly čtyři desítky let zákazu a poroby „uvědomělejšími“ soudruhy. V dnešní době bychom si my, sociální demokraté všech věkových kategorií, neměli uvědomovat pouze ty „pro“ v otázce spolupráce s komunisty, ale i „proti“ a nikdy bychom neměli podlehnout iluzi, že komunisté jsou naši spojenci. Nikdy nebyli a nikdy nebudou!

7.11.2012 v 11:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Multikulturalismus a nemocná společnost

Kritické zhodnocení současné snahy o odmítnutí zdánlivě nefunkční multikulturní společnosti. Píše se podzim roku 2010 a německá kancléřka Angela Merkelová na setkání s mladými křesťanskými demokraty pronáší projev, který se možná jednou bude citovat v učebnicích dějepisu. Zřejmě jako první představitelka některého ze západních demokratických států přiznala, že alespoň v Německu pokus o vytvoření multikulturní společnosti selhal.

16.12.2010 v 12:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Co pro mě znamená pojem občanská společnost - esej

Esej na téma občanské společnosti a současné situace ve světě. Existuje dnes něco na způsob občanské společnosti, nebo to, co za ni dnes považujeme, je spíše součást mainstreamu, který bezmezně podporuje současný systém? Existuje vůbec něco lepšího než svět, ve kterém žijeme?

13.12.2010 v 17:40 | Karma: 9,16 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Přestaňme podněcovat třídní nenávist

Současná předvolební kampaň vyostřuje domnělý souboj „na život a na smrt“ mezi různými skupinami občanů České republiky. Jde o součást negativní kampaně, která běží nepřetržitě už od nástupu Jiřího Paroubka do funkce ministerského předsedy v roce 2005 a ovzduší ve společnosti škodí více, než cokoliv jiného.

29.3.2010 v 11:55 | Karma: 41,59 | Přečteno: 8319x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám