Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KK

PaulDrake

16. 12. 2009 17:20
Reálně dostupné pouze elitám...

Od někoho, kdo studuje školu, která je reálně dostupná pouze a výhradně elitám (dle školy "studentům ze solventních rodin") a hrstce velmi nadaných studentů na stipendiu (mimochodem, například na novém PORGu v Krči je hranicí přiznání stipendia to, že souhrn základů daně obou rodičů není vyšší než 850 000 Kč ročně - obrázek o "běžných" studentech si můžete udělat podle tohoto čísla sami), mi celý tento článek přijde trochu na hlavu... Rv 

0 0
možnosti

Ondatroň šestitlapý

16. 12. 2009 15:58
pokud by bylo školné, tak i mentálně jednoduššímu

hlaváčkovi by tam někdo vysvětlil například alespoň základy ekonomie8-o

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

16. 12. 2009 15:24
na vas clanek ...

na vas clanek se da odpovedet jednou vetou: "na socialni stat vam kali goro, bily pes, uplne staci normalni stat bez privlastku".

0 0
možnosti
K

kaktusak

16. 12. 2009 18:30
Re: na vas clanek ...

Stát bez přívlastků se neosvědčil, byl proto nahrazen státem sociálním.

0 0
možnosti
M5

Martin 5

16. 12. 2009 15:16
To je blbost

Těmi "promarněnými" příležitostmi na poště, jste opravdu zaperlilR^

Jestli někdo s takto nelogickým myšlením vychodil zadarmo nějakou školu, je nejvyšší čas, aby do něj investované peníze vrátil, protože to byla vyloženě promarněná investice.:-/

0 0
možnosti
MC

M61

16. 12. 2009 14:26
„Soudruzi z ODS“

se vám povedli. Jestli oni jsou soudruzi, tak kdo jste vy? Ale věcně - to, že je studium bezplatné, neznamená, že nemá žádné náklady. Má náklady explicitní (knížky, kolej) a implicitní (student nemůže dělat kariéru na poště). To ale není důvod k nezavádění školného. S touto argumentací byste mohl dát pracujícím zdarma třeba zájezd k moři (stravu by si každý platil), protože dovolené je jenom omezené množství a když někdo jede k moři, nejede na chalupu. Náklady na studium jsou pouze k zamyšlení, zda má smysl studovat VŠ, pokud chci skončit na místě pro středoškoláka, a připravit se tak o 5 let výdělků.

Ano, pochopitelně že státu se studovaní vyplatí. Ale jenom ti, co studium berou jako investici do budoucna, investici, která má své zřizovací náklady, které mohou splatit formou školného přímo nebo je splácet celoživotně na daních v případě, že školné není (ne však oba způsoby, vaše konstrukce je nesmyslná - pokud školné zaplatím přímo, už nebudu platit další školné formou dotací školám z

0 0
možnosti
MC

M61

16. 12. 2009 14:27
Re: „Soudruzi z ODS“

e svých daní). Státu se však nevyplatí flákači, co se studiem na VŠ bezplatně vyhýbají samostatnému životu. Takové studenty nyní ze svých daní platí právě ti úspěšní.

0 0
možnosti
ML

m. l.

16. 12. 2009 14:24
A proč ne každý za své?

To by se mělo říct socanům - odmítání školného je snaha o zavedení degresivní složky daně! Vysokoškoláci, živení z daní všech (včetně lidí kterým nebyla dána schopnost vystudovat vš) budou mít díky svému vzdělání výborná, skvěle placená místa. Tím vlastně chudáci přispívají na budoucí boháče! A s tím se musí hned něco udělat!

0 0
možnosti
V

vKrieg

16. 12. 2009 14:19
Oprava

Každý ekonom vám bez váhání potvrdí, že nerozdávat víc, než vyděláme je základem fungujícího a prosperujícího státu.

0 0
možnosti
ZJ

James Bond

16. 12. 2009 14:14
Milý mladý přáteli,

již podel toho, do kterého celostátního denníku dopisuješ je zřejmá Tvije politická orientace. Ale bez politiky a vzájemného napadání. V každé společnosti jsou jedinci hloupý, průměrní a chytří. Nebo také  s IQ do 60, do 80 atd. Procento těch, kdo mají vrozené předpoklady na úspěšné absolovování náročného vysokoškolského studia není a nikdy nebude  nijak vysoké. Určitě ne EU požadovaných 60%.

V současnosti je každá škola finančně závislá na počtu žáků. Při přebytku středních škol proto není problém, aby byl přijat uchazeč s podprůměrnými výsledky na škole základní. U VŠ je to v bleděmodrém. Jedná se hlavně o obory, kde se to dá "okecat". Technické obory jsou nezajímavé. A tak máme v republice každý rok mnoho nových sociologů, psychologů, historiků, novinářů a podobně. Někteří studenti VŠ si studiem pouze prodlužují krásná léta mládí.

A tak nám postupně klesla úroveň středních škol, kdy maturant často nezná to, co dříve musel umět každý učeň a vysokoškolák zápasí s trojčlenkou.

 

0 0
možnosti
PC

georgesco

16. 12. 2009 14:26
Re: Milý mladý přáteli,

To je pravda.

Ale vyřeší to školné??

0 0
možnosti
PD

duff_

16. 12. 2009 14:11
Financovaní VŠ

Problém školného je, že nikdo neřekl, s jakým cílem(cíly) se bude zavádět školné, jestli tento cíl je takto dosažitelný a s jakými důsledky. Pokud by šlo pouze o peníze, tak si myslím, že financování VŠ je v rámci rozpočtu tak malá položka, že potřebné peníze lze vyčlenit odjinud. Další věc financování je dotace na studenta. Nyní začnou proudit na VŠ populačně slabé ročníky, a to dlouhodobě (90-100 oproti 140-180 tis. ). Takže buď klesne kvalita nebo se počet studentů sníží a tím klesne i celková dotace.

0 0
možnosti
TJ

vioš

16. 12. 2009 14:11
školné ANO

Na toto téma se debatuje často. Z debat jsem vypozoroval především jeden poznatek: nejvíce proti zpoplatnění vš křičí ti studenti, kteří jdou na vš  jen "zkušebně" na rok (fakulty bez přijímaček). Ve skutečnosti  nestudují, ale pracují a využívají studentských výhod. Minimálně zápisné by se mělo zavést, páč nevidím důvod proč mám z daní někomu takovému platit studium + další výhody. Ať mu to zaplatí zaměstnavatel.

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám